AJet, kendi uçuş işletme ruhsatını alarak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'e ilk yurtdışı uçuşunu gerçekleştirdi.
Uçuş öncesi AJet Genel Müdürü Kerem Sarp gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında AJet ile ilgili bilgiler verdi. AJet'in 80'i aşkın uçak filosuyla henüz 6 aylık bir şirket olduğunu belirterek, medyada ve sosyal medyada konu edilen özellikle rötarlar konusunu değerlendirdi. Olumlu ve doğru tespitlere, haklı eleştiriye saygı duyduklarını ifade eden Kerem Sarp, rötarları azaltmak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.
Rötarları azaltmak için 12 uçak yedekte tutuluyor
Rötardan kaynaklanan olumsuzlukları diğer şirketlerin de yaşadığını hatırlatan Sarp, "Avrupa hava sahasında yoğunluk ciddi boyutlarda. Önce bayram ardından Euro 2024 yüzünden tüm havayolu şirketleri benzer sıkıntıları yaşadı. 1 saatin üzerinde rötar yapmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. AJet’in rötarla anılmasının önüne geçeceğiz. Normalde alanda 3 yedek uçak bırakıyorduk,' AJet rötarlı' algısını yıkmak için Ankara’da 5, İstanbul Sabiha Gökçen’de 7 yedek uçağımız var. 12 uçağı yerde bırakmanın maliyeti yüksek ama onu düşünmüyoruz. Elimizde olmayan sebeplerden dolayı üzdüğümüz yolcularımızın mutluluğunu nasıl sağlarız diye düşünüyoruz. 'Aksaklık var' bahanesine sığınamayız. İki hafta içinde aldığımız aksiyonların hem Ankara hem Sabiha Gökçen’de sonuçlarını görmeye başladık" dedi.
Sarp’ın açıklamaları şöyle:
-Bugünün bizim için önemi AJet olarak kendi uçuş işletme ruhsatımızla yurtdışında açtığımız ilk hattın Üsküp olması... Bunun gururunu yaşıyoruz. İstanbul'dan Üsküp'e Çarşamba, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere haftada 4 uçuş yapacağız.
- Bu şirket 6 ay gibi kısa bir sürede kuruldu. Operasyonu sorunsuz şekilde hayata geçirdik. Kolay değil 700 bin tekil PNR’ı THY’den AJet’e geçirdik.
- Bizim şirketimiz düşük maliyetli havayolu konseptiyle oluşturuldu. Zaman zaman hizmet alınamayan durumları düzeltmeye çalışıyoruz.
- Ankara’da sıkıntımız kalmadı. Sabiha Gökçen’de uçakları koyduk ama slotları veya uçuş saatlerini değiştirmek Ankara kadar kolay değil. DHMİ yetkilileriyle çalışıyoruz. Rötarlar eskisi gibi olmayacak. Elimizde olmadan sebeplerden yine rötar olacaktır ama en aza indirmek için çalışıyoruz. Bütün bunlar yeni kurulan bir şirket için bol sıfırlı maliyet demek ama biz üzdüğümüz yolcularımız için çalışıyoruz.
Eylül ayında yeni uçaklar devreye girecek
- Eylül alından itibaren normalleşme olacak. Yeni uçaklarımız devreye girecek.
- Avrupa uçuşlarında uçak içinde uzun beklemeler oluyor. Ne yaptık su, kek ve sandviç gibi ihtiyaçlar için yoğun yüklemeler yaptık. Küçük ikram paketleri hazırladık. Şimdi bebekli yolcular için bebek maması tedarik edeceğiz.
- Dünyada 80-90 uçakla kurulan bir havayolu şirketi yok. Yurtdışından danışmanlık almadık. THY’nin know how’ı ile hayata geçirdik. Kıyafetten yazılıma tamamen yerli ve milli şirketlerle çalıştık. Örneğin yazılımı Hitit firmasından aldık. Bizde başarılı olunca dünyaya ihraç etme konusunda önemli bir referans olacağız.
- 2025 sonunda uçak içinde internet hizmeti vermeye başlayacağız. Yüzde 100 THY iştiraki TCI ile Türksat bir araya geldi ve bu konuda çalışıyorlar.
- Kriz döneminde çağrı merkezimizde bekleme süresi 55 dakikala kadar çıktı. Şu anda 1.19 saniyeye geldi. Gerekirse istihdamı artırıp kısa sürede 20 saniyelere geleceğiz.
- Yeni şirket kurulunca yurtdışında iki yılda alamadığımız izinleri daha hızlı alıyoruz. İzinler geldikçe daha fazla yurtdışı noktaya uçacağız, ülkemize turist taşıyacağız. Gurbetçilerimizin daha ekonomik şartlarda gelmelerini sağlayacağız. Maliyetleri aşağı çektikçe daha çok kampanya düzenleyeceğiz.
Sıradaki uçuş noktası Kahire
- Üsküp uçuşlarımız başladı. Sırada Kahire var. Başka hatlar üzerinde çalışıyoruz. Ankara’dan dış hat frekansları açacağız. Ankara’yı Avrupa’nın bütün başkentlerine bağlamak istiyoruz.
- Sektörde yüzde 70 dış, yüzde 30 iç hat çalışıyor diğer şirketler. Bizde tam tersi yüzde 70 iç hat ama dış hat sayımızı artıracağız. Önümüzdeki 10 yılda dış hatlarda ortalama yılda yüzde 10-15, iç hatlarda yüzde 6 büyüme hedefliyoruz.
- Beş yılda 150, 10 yılda 200 uçağa ulaşmayı hedefliyoruz.
AJet yüzde 100 THY iştiraki olarak kalacak
- Burası yüzde 100 THY iştiraki ve öyle kalacak. Her gün 'satılıyor' diye haber çıkıyor. Bu şirketin satılması hiçbir şekilde gündemimizde değil. Artık yakında sahibinden.com’da görürüz diye işi şakaya vuruyoruz.
Pilot ihtiyacı var
- 2250 çalışanımız var, 1600’ü kabin. Kokpit ilanı çıktık, bine yaklaşan bir müracaat var. Sınavlarda başarılı olan herkesi alabiliriz. Bini de geçerse hepsini alabiliriz. Uçak derdimiz yok, pilota ihtiyacımız var. Ve sınavlardan geçen her pilotu alacağız.
- Kısa sürede ekosisteme 2500-2600 yeni istihdam kazandırdık, yıl sonunda 3 bini bulacak.
İbrahim KÖKTENER-Airkule.com
AJet Genel Müdürü Kerem Sarp, şirketin kendi uçuş işletme ruhsatıyla, ilk yurtdışı hattı olarak İstanbul'dan Üsküp'e haftada 4 gün uçacağını duyurdu...@AJET_TR pic.twitter.com/qDKV3xOQBS
— Airkule (@Airkule) July 13, 2024