Tolga Demirci, Fatih Saçkesen ve Şeyhmuz Özkan’ın ortak oldukları ACM şirketi, son 4-5 yılda yaptığı atılımla yılda 10 bin civarında uçuşa hizmet verme potansiyeline ulaştı. 1991 yılında kurulan ve Gözen Air’den sonra Türkiye’de temsilcilik alanında en eski ikinci firma olan şirketin ortaklarından Tolga Demirci ile ACM’nin dünü ve bugününü konuştuk.
Air Charter Market hangi alanlarda hizmet veriyor?
T.Demirci: ACM havacılık alanında çok çeşitli hizmetleri havayolu şirketlerine sunuyor.
Bu hizmetlerin baktığımız zaman hepsi birbirini tamamlayan şeyler. Ortaklarımızdan bir tanesinin bir bilet satış ve turizm bacağında faaliyeti var, öteki taraftan Fatih’in başlatıp çok büyük emekler harcayıp devam ettirdiği teknik tarafı var. Yine bana ait bir yakıt broker şirketi var. Yılda yaklaşık 200 milyon litre civarında bir yakıt elliyoruz bu şirketle. Müşterilerimiz devamlı değişiyor ama bugün kendi müşteri portföyümüz dışında mesela diyelim ki Tailwind Havayolları’nın yüzde 70’in üzerindeki hem yurt içinin tamamını yapıyoruz, hem yurtdışı yakıt alımlarını da biz yapıyoruz. Böyle bir broker şirketimiz de var. Biz ne yaptık? Esasında mantık biraz da şöyle; biz bu sektörün içinde bu insanlarla çalışıyoruz. Sektörün hali, ne kadar para var, nerelerden kazanılacağı da belli. Marjlar belli, nerelere gittiği o zaman ne yapmamız lazım? Hizmetimizi çeşitlendirmemiz lazım. Bu çeşitlendirme ne olabilir? Birimiz dedi ki, teknikte bir şey yapalım, öteki dedi yakıttan bir şey yapabiliriz, öteki dedi biletten bir şey yapabiliriz.
YILLIK 10 BİN UÇUŞ
Portföyünüzde hangi havayolu şirketleri var?
T. Demirci: Portföyümüzde Royal Air Maroc,Air Moldova,Nordwind Airlines,Orenburg, Kuwait Airways, Petra Airlines, Chamwings Airlines, Zagros Airlines, Caspian Airlines, Fly Dubai Airlines, Danish Air Transport, Air Arabia Morocco, Air Arabia Egypt, Air Arabia Sharjah, Vueling Airlines, Alwafeer Airlines, Asia Sahand Airlines, Jetex Flight Support, Hadid Aero,Sky Aviation Aero, Palmali Aviation, Aerowings, Majestic Executive Aviation, Kaz Air Jet, Vie Aircraft Dispatch GmbH, Fırat Havacılık, Tahe Havacılık ve Fiba Havacılık şirketleri var. Şu anda yıllık uçuş olarak 10 bin uçuşun üzerine çıktık geçen yıl. Gelişme ve büyüme portföyü çerçevesinde söylediğimiz bayrak taşıyıcı operatörlerin yanında sektörde çok ciddi bir hareket olarak da Rusya’nın en büyük tur operatörü Pegas Grubu ile işbirliğine gidip portföyümüze kattık. Türkiye’de sadece 5 binin üzerinde onların uçuşuna bakıyoruz. Diğer baktığımız uçuşlarla beraber 10 bin civarında uçuşa hizmet veriyoruz. En önemli taraflarından bir tanesi, orta ve büyük gövdeli commercial (ticari)uçuşlar dediğimiz kategoriye koyuyoruz. Bunun dışında baktığımız birçok özel jetler, ufak uçaklar var. Bunlar farklı kategoriye giriyor ama bu rakamda büyük yolcu uçaklarına hizmet verdiğimiz için ciddi bir büyüklük yakaladık.
Uçaklara veya havayolu şirketlerine başka ne tür hizmetler veriyorsunuz?
T.Demirci: ACM olarak büyüme sırasında başka atılımlarımız da oldu. Antalya’da bir hat bakım şirketimiz var. Havalimanında apronun içinde kurduk. Boeing 737 yeni ve eski jenerasyon, Boeing 757 ve767, Airbus 319, A320 ve A321 tipi uçaklara hizmet sağlıyoruz. EASA 145 sertifikasına sahibiz. Bu tip uçakların hat bakımlarını, A bakımlarını yapabiliyoruz. Artı lastik - jant atölyemizi de kurduk, bunları da yapıyoruz. Bu şirketi kurduktan sonra da Pegas grubu ile ortaklık yapıp bu şirketin yüzde 60’ını da onlara kattık. Pegas bizim müşterimiz ama aynı zamanda da ortağımız haline geldi. Antalya’daki bu teknik şirkette bir ortaklık yaptık. Hatta şu anda teknik taraf bu grup tarafından yönetiliyor. Teknik konusunda böyle bir şirkete sahip başka firma yok rakiplerimiz arasında. Bu bakımdan diğerlerinden çok farklıyız. Uçakların altında hizmet veriyoruz. C bakımı denilen büyük bakımlar var, biz A bakımı yapıyoruz. Hafif bakımları yapıyoruz. Hangarda da frenleri, jantları yapan bir atölyemiz var. İçeride özel soğutmalı parçaları depolayabileceğimiz bölümler var. ACM olarak Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Bodrum, Dalaman, Antalya, Isparta, Trabzon, Esenboğa bunların hepsi personelimiz olan, servis verdiğimiz yerler. Bizimle irtibata geçen her şirket bu hizmetlerden alabiliyor. Uçağın iniş kalkış permilerinden tutun, handling landing kontratlarından, catering, yakıt kontratından, ekip transferlerinden, flight reportlardan tüm bu konularda yardımcı oluyoruz havayollarına. Bunun dışında bizimle kontratı olan havayollarına teknik olarak da hizmet verebiliyoruz. Bunu da geçin temsilciliğini bir iç firmanın yaptığı mesela yeni imzaladık Estonya Havayolları’na teknik olarak biz operasyonel hizmet vermiyoruz ama teknik olarak hizmet veriyoruz. Biz kendimizi kesinlikle şöyle bağlamıyoruz; ACM uçaklara bakmazsa teknik hizmet verilmez değil. Esasında iki tane farklı şirket var, iki tane farklı yönetim var. Tek orak tarafı sahiplerinin ortak olmasının getirdiği bir sinerji var. Böyle bir yola çıktık.
ANTALYA EN BÜYÜK İSTASYON
Tolga Demirci, en büyük istasyonlarının Antalya olduğunu belirterek, “Uçuş sayısına baktığınız zaman Türkiye’deki en büyük istasyonumuz Antalya. Genel Müdürlük burada olduğu için işte muhasebe departmanı olsun, diğer departmanlar olsun. İki tarafta da 25 civarında personelimiz var. Ama yapılan iş hizmet anlamında en büyük orası. Buradaki departmanlar destek departmanları. İstanbul’da da ciddi havayollarını portföyümüze katıyoruz ve hızla büyüyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da büyüyoruz” dedi.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN
tanıtım, 3 Ağustos 2011 Çarşamba 11:54
|