MENÜ
İstanbul 16/23
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ACİL İNİŞ SİSTEMİ DE BOZULMUŞ
Havacılık Haberleri
18 Ağustos 2008 Pazartesi 10:27

ACİL İNİŞ SİSTEMİ DE BOZULMUŞ

Navigasyon sistemi bozulan 196 yolculu Nijerya uçağını el yordamıyla indirmeyi başaran kahraman pilot, acil iniş sistemini de kullanamamış…

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Lagos seferini yaparken yön bulmasını sağlayan navigasyon sisteminin devre dışı kalınca Airbus 310-300 tipi uçağı kendi imkanları ile Togo'ya indiren kaptan pilot Nejat Tatarel'in, arıza nedeniyle acil durumlar için gerekli olan transponder sistemini de kullanamadığı öğrenildi. Tatarel'in, bütünüyle kişisel yeteneklerini kullanarak uçağı indirdiği belirtildi. THY'nin Erzurun adlı uçağı çoğunluğu Afrikalı 196 yolcu ve 7 mürettebat ile 14 Ağustos saat 15.25'de Atatürk Havalimanı'ndan Nijerya'nın Lagos kentine gitmek için havalanmıştı. Lagos Havalimanı'na iniş için yaklaşan uçağın yön bulmasını sağlayan navigasyon (seyrüsefer) sistemi bir anda devre dışı kaldı. Havada çözüm arayan pilot Nejat Tatarel ve ikinci pilot Fatih Yurduseven'in, acil durumlar için ihtiyaç olan transponder sisteminin de çalışmadığını fark ettiği öğrenildi. Arıza nedeniyle Togo Havaalanı kontrol kulesiyle ilişkiyi kaybeden tecrübeli pilot Tatarel, büyük bir soğukkanlılıkla, uçağı çıplak gözle görerek indirebileceği bir havaalanı aradı.

1.5 SAAT HAVADA
Uygun havaalanı bulmak için bir buçuk saat havada dolaşan pilot Tatarel, Lome Havaalanı'na inmek istedi ancak sinyal gönderemediği için meydana yakın geçişler yaptı. Uçağın zor durumda olduğunu fark eden bir Fransız uçağının kontrol kulesini uyarısıyla Tatarel, acil iniş sistemini bile kullanamadığı uçağı sorunsuz şekilde indirdi.

 

Gökhan Artan-Sabah

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule