MENÜ
İstanbul 11/17
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ACEMİ YABANCI PİLOTLARA KISITLAMA
Havacılık Haberleri
29 Nisan 2009 Çarşamba 08:13

ACEMİ YABANCI PİLOTLARA KISITLAMA

SHGM, uçuş tecrübesi 500 saatten az olan acemi pilotların yüksek yoğunluktaki Londra, Paris, Frankfurt ve Amsterdam hattında görevlendirilmemesini istedi.

Havayolu şirketlerine gönderilen genelgede, yerli pilot açığını engellemek ve yolcuların güvenliği için bu düzenlemenin gerekli olduğu vurgulandı. Türkiye'de görev yapan 5 bin pilottan 200'ü yabancı. Genelgenin ardından uçuş okullarından mezun olan 100'e yakın yerli pilot adayının istihdam edilmesi bekleniyor.

Uçuş tecrübesi 500 saatin altında olan pilotlara ikinci kaptan koltuğunda görev verilmesi, Türkiye'yi sektörde merkez haline getirdi. Uçuş saati açığını kapatabilmek için Türkiye'ye gelen yabancı pilotlar, havayolu şirketlerinin en gözde müşterisi oldu. Maaş almadıkları gibi üstüne bir de 25-30 bin Euro vererek yardımcı pilotluk yapan yabancılar, Türk pilot istihdamına büyük darbe vurdu. 210 saatlik uçuşla çalışmaya başlayan yabancı pilotlar, 500-700 saatlik 'intibak eğitimi'ni tamamladıktan sonra ülkelerine geri dönüyor. Havayolu şirketleri, zarar etmemek için Türk pilot çalıştırmaya yanaşmıyor. Bu durumdan büyük rahatsızlık duyan SHGM, yabancı pilot istihdamının azaltılması amacıyla bir genelge yayınlayarak, havayolu şirketlerini uyardı. 14 Nisan'da havayolu şirketlerine gönderilen yazıda, ikinci kaptan koltuğunda acemi pilotların çalıştırılmasının, güvenlik kaygısına da yol açtığı ifade edildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, havayolu şirketlerinde kaptan pilot olabilmek için 6 yıl ticari pilot, 3 yıl havayolu ve 1.500 saati çok pilotlu uçaklarda ve bunun da 500 saati ilgili uçak tipinde olmak üzere toplam 4.500 saatlik uçuş tecrübesi gerektiğine dikkat çekti. Yabancı pilot istihdamının gelecek yıllarda tecrübeli Türk kaptan pilot açığına yol açacağı uyarısında bulundu. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Ali Ziya Yılmaz, genelgeyi, 'Türk sivil havacılığının geleceği ve uçuş emniyeti açısından' son derece olumlu bulduklarını dile getirdi. Uçuş Okulları Derneği Başkanı ve Tarkim Uçuş Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Bayındır da uyarıyı yerinde bulduklarını belirtirken, yabancı pilotlar yüzünden ileride tecrübeli yerli ikinci pilot sıkıntısı yaşanabileceğine işaret etti.

 

MUSTAFA GÜN-Zaman  

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule