MENÜ
İstanbul 21/26
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
A380 FİLOSU MÜNİH’TE KONUŞLANDI
Havacılık Haberleri
23 Haziran 2026 Salı 12:04

A380 FİLOSU MÜNİH’TE KONUŞLANDI

Lufthansa, yeniden faaliyete geçirdiği Airbus A380 filosunu Frankfurt’tan Münih’e taşıdı

Lufthansa, pandemi döneminde yere indirdiği Airbus A380 “Superjumbo” filosunu yeniden faaliyete geçirirken, tüm uçakları ana merkezi Frankfurt’tan (FRA) ikinci merkezi Münih’e (MUC) kaydırdı.

Havayolu, 2022’de duyurduğu karar doğrultusunda 8 adet A380’i hizmete geri döndürdü. Ancak dikkat çeken nokta, bu uçakların hiçbiri Frankfurt’a dönmedi. Tüm filo, Münih Havalimanı’na konuşlandırıldı.

Lufthansa’nın bu hamlesi aslında pandemi öncesine dayanıyor. 2019’da 14 adet A380’den 9’u Frankfurt’ta, kalanlar Münih’te üslenmişti. Pandemi öncesi dönemde iki uçak daha Münih’e gönderilerek iki hub arasında denge sağlanmaya çalışılmıştı. Covid-19 kriziyle birlikte filo büyük ölçüde yere indirildi; 6 uçak Airbus’a iade edilirken, kalan 8’i İspanya’daki Teruel tesislerinde uzun süreli depolamaya alındı.

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, o dönemde alınan karar için “Bir bahis oynadık ve doğru bahsi kazandık” diyerek filosunu koruma stratejisinin doğru çıktığını vurgulamıştı. 2025’in ilk çeyreği itibarıyla tüm 8 uçak yeniden hizmete girdi ve tamamı Münih’ten operasyon yapıyor.

Neden Münih?

Lufthansa’nın 2025 yıllık raporuna göre A380’lerin yeniden devreye alınmasının iki temel nedeni var:  Kapasite artışı ve yeni uzun menzilli uçak teslimatlarındaki ciddi gecikmeler (Airbus A350 ve Boeing 777 serisi).

Frankfurt’ta Boeing 747-8 ve 747-400 filosunun yanı sıra 15 adet Boeing 787-9 Dreamliner’ın konuşlandırılması nedeniyle dev A380’lere ihtiyaç duyulmadı. Münih’te ise uzun menzilli hatlarda A350-900’lerle birlikte A380’ler öne çıkıyor. Münih Havalimanı ile uzun yıllardır süren yakın işbirliği de bu kararın arkasındaki etkenlerden. Terminal 2’nin ortak işletmecisi olan Lufthansa, havalimanının genişletme çalışmalarını destekliyor ve Münih’i ikinci bir güçlü hub olarak konumlandırıyor. Münih’ten A380 UçuşlarıLufthansa’nın Münih çıkışlı düzenli A380 rotaları şu şekilde:

Delhi (DEL): Haftada 7 sefer 

Boston (BOS): Haftada 7 sefer 

Los Angeles (LAX): Haftada 7 sefer 

San Francisco (SFO): Haftada 3 sefer 

Washington D.C. (IAD): Haftada 7 sefer

Kaynak: SimpleFlying.com

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2026 Airkule