MENÜ
İstanbul 10/14
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
100 BİN ÇALIŞANA İHTİYAÇ OLACAK
Havacılık Haberleri
30 Ekim 2016 Pazar 11:40

100 BİN ÇALIŞANA İHTİYAÇ OLACAK

2018'de faaliyete geçecek yeni havalimanı için düz işçiden hava limanı işletmecisine her alanda işe alım yapılacak

76.5 milyon metrekarelik alana inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, ilk fazında yıllık 90 milyon, tamamlandığında ise yıllık 200 milyonun üzerine çıkarılabilir yolcu kapasitesiyle hizmet verecek. Dünyanın en büyük merkezlerinden biri olacak havalimanı 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek ve günlük iniş - kalkış sayısı 3 bin 500’e ulaşacak. İstanbul Yeni Havalimanı 2018 yılının ilk çeyreğinde faaliyete girecek.

Projede, ekim ayı itibariyle 2 bini beyaz yaka olmak üzere 21 bin 500 çalışan görev alıyor.

Havalimanı işletmeye açıldığında ise 100 bin kişiye yeni iş imkânı, dolaylı etkilerle 1.5 milyon kişiye gelir kaynağı sağlayacak. Projenin önümüzdeki yıl toplam 30 bin kişiye iş sağlaması bekleniyor Şu anda inşaat devam ettiği için yeni alımlarda çoğunlukla düz işçi denilen niteliksiz personel seviyesinde olacak, fakat büyümeye paralel olarak idari ekipler de büyüyecek. İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. İK Direktörü Demet Gürsoy, "İnşaat projesinde mavi yaka çalışanları istihdam ediyoruz. Ama personel sayısı arttıkça buna destek veren satın alma ekiplerinde, destek birimlerinde, idari işlerde, insan kaynaklarında, finansta domino etkisi ile personel sayıları artacak" diyor.

HAVACILIKTA DENEYİMLİ CV BEKLENİYOR

2017 itibariyle havalimanı işletmesi için de alımlar taşlayacak. Terminal işletmeciliğinden bagaj sorumlularına, güvenlik kadrolarından duty free çalışanlarına, yer hizmetlerinden apron kadrolarına her kademede alım yapılacak. Özellikle sivil havacılık konusunda deneyimli kişilerden CV bekleniyor.

Gürsoy, "Proje tamamlanmaya başladıkça inşaattaki sayılar azalıp, işletmedeki çalışan sayısı artıyor olacak. Ama inşaat kadrosundakilere de sonrasında fırsat tanıyor olacağız. Mesela teknik kadrolarda inşaatlarda çalışan mühendis arkadaşlara fırsat yaratacağız. Müthiş bir bağlılık var. Biz Türk şirketiyiz, duygusal bağ kuruyoruz. Ne gibi görevler verebiliriz diye uzun soluklu ilişkimizi devam ettirmek istiyoruz" diyor.

ÖNCELİK BÖLGEDE

Beyaz yakada 6 ayda 200 bin CV alan yeni havalimanının önceliklerinden biri de yerel istihdama katkı sağlamak.

İçinde bulundukları bölgeden ve köylerden, Arnavutköy, Eyüp, Yeniköy, Durusu, Tayakadın, İmrahor, Sultangazi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye'den toplam 1.307 kişi istihdam edilmiş bile.

MUHTARLARLA WHATSAPP GRUBU VAR

Gürsoy, bölge halkının istihdamı için muhtarlarla whatsapp grupları kurduklarını da söylüyor: "Arnavutköy, Durusu, Eyüp, Yeniköy bizim için avantaj. Buralardaki belediyelerle çok iç içeyiz, herhangi bir uzmanlığı olmayan, düz işçi dediğimiz mavi yaka alımını bu kanallardan gerçekleştiriyoruz. Bahsettiğim bölgelerde yaşayan muhtarlarla whatsapp grupları var. Onlarla yazışıyoruz."

KİMLER ARANIYOR?

Şu anda devam eden inşaat projesinde başta düz işçiler olmak üzere inşaat mühendisleri, mimarlar ve idari kadrolar aranıyor.

Havalimanı açılış döneminde havalimanı işletmesi faaliyetindeki tüm uzmanlık gerektiren Prime Class ve CIP hizmetleri, lojistik faaliyetler, mekanik bakım ve onarım birimleri, yangınla mücadele ekipleri, duty-free çalışanları, tüm yer hizmetleri, havalimanı terminal işletmecileri, apron görevlileri, bagaj taşıma sistemleri görevlileri, otopark ve vale birimleri, çevre ve doğa ekipleri, yiyecek içecek alanlarındaki tüm kadrolar, güvenlik, temizlik ve idari işler gibi kadrolar başta olmak üzere, destek kadrolar olarak adlandırılan muhasebe, iş geliştirme, hukuk, bilişim teknolojileri, kurumsal iletişim, havacılık ve havacılık dışı pazarlama ve insan kaynaklan gibi kadrolarda alım yapılacak.

BURCU ÖZÇELİK SÖZER - Hürriyet

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mazlum
 11 Kasım 2016 Cuma 09:54
Bu havaalanı projesinde kamuoyu hep yanıltıdı. hem de bilinçli bir şekilde. Çok abartılı trafik rakamları öngörülerek yap-işlet modeli seçildi. Yabancı yatırımcı ve finansörler rakamların çok şişirildiği gerekçesiyle projeye kredi açmadılar. yerli kaynaklardan çok abartılı rakamlarla para sağlandı. havaalanı çalışmaya başladıktan sonra aylık trafik rakamlarına ulaşılamazsa farkı halk vergileriyle ödeyecek. Tıpkı körfez ve III.boğaziçi köprüsünde olduğu gibi. Bunu ne hükümet, ne de şirketten bir yetkili kamuoyuna açıklamadı. Sadece pembe tablolarla göz boyadılar. Çevreye olumsuz etkisi ayrı bir öykü, daha da vahim durum.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule