MENÜ
İstanbul 13/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Havacılık Haberleri
6 Ekim 2009 Salı 10:22

"PİST DEĞİL PİLOT HATALI"

DHMİ Başmüdürü Celal Özuğur, JAT uçağı pilotunun aşırı süratli girdiğinin tespit edildiğini söyledi.

JAT Havayolları'nın Belgrad-İstanbul seferini yapan uçağının pistten çıkmasıyla gözler bir kez daha Atatürk Havalimanı'ndaki 06-24 numaralı piste çevrildi. Sık sık uçakların pistten çıkmasıyla, "sabıkalı pist", "belalı pist" etiketi yapıştırılan pist için Devlet Hava Meydanı yetkilileri farklı düşünüyor. Atatürk Havalimanı'ndaki 3 pistten biri olan 06-24 numaralı pist 2 bin 300 metre uzunluğunda. Diğer iki piste göre 700 metre kısa olması nedeniyle pistten çıkma kazalarından hemen sonra bu duruma odaklanan eleştiriler hiç de az değil. Ancak DHMİ'den Başmüdür Celal Özuğur gerçeğin böyle olmadığını savunuyor. Pistin uluslararası havacılık standartlarına uygun olduğunu vurgulayan Özuğur, "Atatürk Havalimanı'nda inişlerde bu pisti kullanıyoruz. Pistten çıkma olayları da bu nedenle bu pistte yoğunlaşıyor" dedi.

 

JAT pilotu aşırı süratliydi

Başmüdür Özuğur, "Çok mecbur kalındığında rüzgarın durumuna göre uzun piste iniş yapılıyor. Mısır uçağı da geçen yıl böyle bir günde uzun pistten çıkmıştı" diye konuştu. DHMİ Başmüdürü Özuğur, "Kısa pist sorunlu bir pist değildir. Aşırı hız ve geç teker koyma nedeniyle üzücü olaylar yaşanabiliyor. Son olayda da pilotun aşırı süratli girdiği tespit edildi" diye konuştu.

DHMİ kazalara pistin kısa olmasının neden olmadığını söylese de 06-24 pistini uzatma çalışmaları hızla sürüyor. İhaleyi kazanan Eko İnşaat Proje Müdürü Beyhan Torun, "Mart 2011'de 2 bin 300 metre uzunluğa sahip pist 250 metre daha uzamış olacak" dedi.

 

Yusuf DEMİR-Vatan

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hic bilmeyen
 28 Ekim 2009 Çarşamba 21:50
@ bir bilen. Bilen bilmis ve yazmis, tebrik ediyorum. Ayrica yazilanlar benim gibi "hic bilmeyen" bir kara cahil acisindan son derece makul ve mantikli. Bu isler oyle sizin yaptiginiz gibi, "bilen biliyor ama yanlis biliyor" demekle olmuyor. Eger sizin gibi isin "dogrusunu" bilen varsa delikanli gibi cikip anlatmali ki, hem yanlis "bilen"ler dogrusunu ogrensin, hemde benim gibi hic bilmeyenler anlasin ve hakversin. Ama karsindaki iddiayi curutecek bilgin yada kapasiten koysa, o zaman saygi gosterip hic birsey yazmayacaksin! Ayrica kuleye cikma yetkiniz olmadigini dusunerek sozu gecen pistin havadan cekilmis ve ilk yorumun metnini dogrulayan resmi ekliyorum. O derin ve paylasamadiginiz bilgilerinizden zaman bulabilirseniz bakarsiniz. ;-) http://maps.google.com/maps?ll=40.982217,28.81729&z=15&t=h&hl=en SAYGILARIMLA
 bir bilen
 6 Ekim 2009 Salı 18:35
bilen çok şey biliyor ama yanlış biliyor
 bilen
 6 Ekim 2009 Salı 13:36
06 pistine yüksekten bakan herkes pistin orta kısmının kapkara olduğunu görür. Sayın baş müdür kuleye çıkıp piste bir baksın.Sadece touch down zone değil tamamı siyahtır yani lastik izidir. alt ta lastik üste lastik arada su olunca aqua park misali kayılıyor bu açık 50. uçak pisten çıkınca bu hala hızlı gelen pilota mı bağlanacak.Bu pisten çok daha kısa pistlerde bu pisten kat kat daha fazla iniş yapılıyor bu pistlerde niye over run olmuyor .Örnek Narita .İniş başına over run da Siirt te ve eski Samsun pistinden sonra dünyada sıralamaya girer. Pist periodik olarak temizlenmeli (ayda bir değil) Tabi temizlenme işi trafiği mahvetmek için lokal 24 de değil trafiğin hiç olmadığı 02 ila 06 arası olmalı.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule