MENÜ
İstanbul 14/20
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TÜRKİYE İŞ JETLERİNİN BAKIM ÜSSÜ OLDU
Röportaj
20 Temmuz 2015 Pazartesi 09:17

TÜRKİYE İŞ JETLERİNİN BAKIM ÜSSÜ OLDU

Türkiye havacılıkta son 10-13 yılda yakaladığı ve tüm dünyanın gıpta ile baktığı büyümeye paralel olarak uçak bakım sektöründe de bölgesinde iddialı duruma geldi

Merkezi İsviçre’nin Basel şehrinde bulunan iş jeti bakım ve modifikasyon şirketi AMAC Aerospace, İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık apronunda kurduğu bakım merkezi ile Türkiye ve çevre ülkelerden gelen 70’a yakın iş jetine bakım hizmeti verdi. AMAC Aerospace Turkey ismi ile faaliyet gösteren şirketin müşterileri arasında Arap işadamlarından Rus ve Ukraynalı zenginlere kadar jet uçak sahibi dünyanın değişik ülkelerinden işadamları ve şirketler var.

AMAC Aerospace’in Türkiye Sorumlu Müdürü Atilla Güney, Atatürk Havalimanı’nda Airkule.com Haber Müdürü Süleyman ŞEN’in sorularını yanıtladı

FALCONLARIN BAKIMINDA BOŞLUK GÖRDÜK

Yönetim Kurulu Başkanlığını Lübnan asıllı İngiltere vatandaşı Kadri Muhiddin’in yaptığı AMAC Aerospace’in hedeflerini ve gelecekle ilgili planlarını şirketin Türkiye Sorumlu Müdürü Atilla Güney ile konuştuk. İstanbul’da 2012 yılında iş jeti bakım ve onarım hizmeti vermeye başlayan AMAC Aerospace Turkey, kısa sürede Ortadoğu, Rusya, Ukrayna ve Kafkasların bakım üssü olmayı başardı. Atilla Güney, işe Pilatus PC-12 turboprop motorlu jetlerin bakımı ile başladıklarını belirterek, “2012’nin Mayıs ayında Sancak Air’den bu hangarı devraldık ve 1 Temmuz’da Tailwind Havayolları’ndan 4-5 kişilik çekirdek teknisyen ekibi olarak buraya transfer olduk. İşe İsviçre yapımı Pilatus PC-12 uçaklarının bakım yetkileri ile başladık. Ürdün ve Suudi Arabistan’da uçan PC-12 uçaklarına bakım desteği veriyoruz. 

AVRUPA YERİNDE SAYARKEN TÜRKİYE’DE DEHŞET BİR BÜYÜME VAR

Türkiye’deki business jet envanterini ve aktivitesini incelediklerinde Dassault Falcon uçaklarının bakımında bir boşluk olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Güney, ”Türkiye’de 100’den fazla jet motorlu iş jeti var. 2003-2004’lerden sonra 2012-2013’lere kadar yılda yüzde 3-4 büyümüş bu sektör. 50’li sayılardan turboprop motorlu jetler dahil 130’lara çıkmış. Hala da öyle… Avrupa’da yerinde sayarken havayolu taşımacılığında olduğu gibi, business jet sektöründe de büyüyen pazar Türkiye, Rusya ve Ukrayna. Dehşet bir büyüme var. Orta ve uzun menzilli iş jetlerine doğru kayış olduğunu tespit ettik ve Dassault Falcon uçakları üzerine yatırım yapmaya karar verdik. “ diye konuştu.

BÖLGENİN FALCON BAKIM ÜSSÜ OLDU

Falcon jetlerinin üreticisi Fransız Dassault tarafından denetlendikten sonra Falcon 900 ve Falcon 900 EX Easy modellerinin bakım yetkisini aldıklarını ve Dassault onaylı bakım merkezi olarak yetkilendirildiklerini açıklayan Güney,  bundan sonra Falcon jet sahibi Türk işadamlarının uçaklarının bakımlarını Türkiye’de yaptırmaya başladıklarını söyledi. Türkiye’de 21 Falcon jet bulunduğunu belirten Güney, “Falcon uçaklarının tüm yeni modellerinin bakım yetkisine sahip olduğumuz için sadece ülkemizdeki Falcon jet sahipleri değil, Ortadoğu, Kafkaslar, Rusya ve Ukrayna’daki Falcon uçak sahipleri bakım için bize geliyor. Bölgede çok yüksek bir jet aktivitesi var. Hem iş hem de turistik ziyaret için pek çok jet sahibi Arap Türkiye’ye geliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’na, Bodrum’a, Dalaman’a, Antalya’ya yoğun bir jet trafiği var. Türkiye’de böyle bir tesisin olması, iş jeti sahiplerine hem zaman, hem de maliyet açısından büyük bir avantaj sağladı.”şeklinde konuştu.

FAA DENETLEDİ

1 Haziran’da FAA(Amerikan Federal Havacılık İdaresi) tarafından denetlendiklerini ve bunun sonucunda Ağustos ayı başında FAA FAR-145 yetkisi alacaklarını açıklayan Güney, “Yetkiyi aldıktan sonra ABD tescilli jetlere de bakım hizmeti verebileceğiz. Bu merkezi kurarken sadece Türkiye’yi değil, 2-3 saat mesafedeki uçakları da temel aldık. Onları da düşünürsek Türkiye ve çevresinde 70’e yakın Falcon iş jeti var. Dünyada envanterinde 200-300 uçağı olan ve bunları charter olarak business jet sektörüne pazarlayan büyük firmalar var. Hedefimiz bu pazardan pay almak” diye konuştu.

AMAC AEROSPACE TURKEY SABİHA GÖKÇEN’DE

AMAC Aerospace Turkey, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da hizmet vermeye başladı. Atatürk Havalimanı’ndaki hangarında üç adet orta büyüklükteki iş jetine aynı anda hizmet verebilen şirket, Sabiha Gökçen’de özel havacılık trafiğinin artarak bir ihtiyaç doğurmasını üzerine buradaki kapasitesini büyütmeyi hedefliyor. Yaz döneminde yoğun operasyonun yapıldığı Milas Bodrum Havalimanı’na da istasyon açmak üzere çalışmalara başladı.

HANGİ ÜNLÜ İŞADAMINDA HANGİ UÇAKTAN VAR

Fiyatı 26.5 milyon dolar civarında olan ve dünyanın en gelişmiş jetlerinden biri olarak bilinen Falcon 2000S sahibi Türklerden biri Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı. Bu uçağın fiyatı ekstra özelliklerle 30 milyon doların üzerine çıkıyor.

45 milyon dolarlık fiyatıyla dudak uçuklatan Dassault'un Falcon 5X model jetine, dünyada ilk siparişi Türkiye'den Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz verdi. İstanbul-New York arasında duraksız uçabilecek tam donanımlı Falcon 5X’in gökyüzüyle ilk buluşmasının 2015’te gerçekleşeceği açıklandı. Test ve sertifikasyon işlemlerinin ardından 2016 sonunda teslimat başlayacak.

Mustafa Koç'un iş jeti filosu

Koç Grubu, havacılıkta SetAir Hava Taşımacılığı ve Hizmetleri A.Ş ile hava taksi olarak faaliyet gösteriyor. 1990'da kurulan şirketin filosunda iki adet AgustaWestland 139 helikopter, 4 adet de iş jeti olmak üzere toplam 6 hava aracı var. İş jetlerinden biri geniş kabin-orta menzil sınıftaki Dassault Falcon 900LX Easy, diğeri orta üstü sınıfta Dassault Falcon 2000EX Easy.

Mübariz Mansimov’un iki Falcon’u var

Hava taksi filosuna sahip işadamlarından biri de Mübariz Mansimov. Palmali Hava Taşımacılığı A.Ş ile işletmecilik yapan Mansimov'un şirketinde biri en büyük sınıftan Falcon 7X olmak üzere 5 adet iş jeti yer alıyor. Filodaki diğer iş jetlerinden biri de geniş kabin sınıfından Dassault Falcon 900EX.

Ülkemizde Falcon jet sahibi bazı işadamları ve uçaklarının fiyatı şöyle:

Mustafa Boydak: Falcon 2000 / 6.5 milyon $

Fuat Tosyalı: Falcon 2000 S / 27 milyon $

Nihat Özdemir: Falcon 2000 EX / 14.9 milyon $

Nurettin Çarmıklı: Falcon 2000 EX / 14.9 milyon $

Mehmet Ali Aydınlar: Falcon 2000 LX

Mehmet Cengiz: Dassault Falcon 5X

Airkule.com/ÖZEL

 

 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Başkentli
 20 Temmuz 2015 Pazartesi 20:52
Hayırlı uğurlu bol kazançlı olsun.
 Başkentli
 20 Temmuz 2015 Pazartesi 20:24
Hayırlı uğurlu bol kazançlı olsun.
 a380
 20 Temmuz 2015 Pazartesi 16:27
bisey soracam, bu haberi yapanin acaba diger is jeti bakimi yapan firmalar hakkinda bir fikri varmi? Mesela Jet Aviation, AMAC bu tür firmalar yaninda cok kücük kaliyor...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule