MENÜ
İstanbul 15/23
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KAHRAMAN PİLOT GÖKLERE VEDA ETTİ
Havacılık Haberleri
20 Mayıs 2018 Pazar 09:08

KAHRAMAN PİLOT GÖKLERE VEDA ETTİ

Adana-Ankara-Frankfurt seferini yaparken 29 Ekim 1998 tarihinde Mürsel Peker adlı PKK’lı terörist tarafından İsviçre’ye kaçırılmak istenen THY uçağının kaptan pilotu Hayri Kırıtoğlu, yaş haddinden emekliye ayrıldı

Türk Hava Yolları’nın Adana-Ankara-Frankfurt seferini yapan Boeing 737-400 tipi uçağı, Cumhuriyetin kuruluşunun 75’nci yılında, 29 Ekim 1998’de bir elinde tabanca, diğer elinde bomba bulunan PKK’lı Mürsel Peker tarafından kaçırılmıştı. Uçağı propaganda amaçlı İsviçre’nin Lozan şehrine götürmek isteyen teröristi oyalayan kaptan pilot Hayri Kırıtoğlu, yakıtlarının ancak Sofya’ya kadar yeteceğine ikna ettikten sonra uçağı Samsun üzerinde dolaştırıp Ankara’ya indirmişti. Yerdeki görevlilerle temas kurarak uçağın kaçırıldığını bildiren ve operasyon hazırlıklarının yapılmasını isteyen Kırıtoğlu Kaptan, uçağı tüm ışıkları kapatılan Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirmişti.

MÜTHİŞ OPERASYONUN AYRINTILARINI İLK KEZ ANLATTI

Soğukkanlılığını koruyarak teröristin etkisiz hale getirilmesinde büyük pay sahibi olan Kaptan Pilot Hayri Kırıtoğlu, 20 yıl önce yaşanan kaçırılma olayına dair bazı ayrıntıları ilk kez anlattı. Kırıtoğlu, “Teröristin senaryosunu değiştirerek Sofya’ya gidiyoruz diye uçağı Samsun üzerinde dolaştırdım. Çünkü bir elinde tabanca, diğer elinde bomba vardı ve ‘bombayı patlatacağım’ demişti. Bomba Rus yapımıydı ve hakikiydi. İngilizce bilmemesi bizim için bir avantajdı. Esenboğa’da ışıklar kapatıldı, nereye indiğimizi anlamadı. Ezan okunmasına 10 dakika kala ‘harekat başlasın’ dedim. Ardından emniyet güçleri arka kapıdan girdi. Silahlarını ateşleyerek korsanı etkisiz hale getirdiler. “dedi.

KORSAN AZILI TERÖRİST

Kırıtoğlu, operasyonda yolcular ve mürettebat dahil hiç kimsenin burnunun kanamadığını ifade etti. Hava korsanının 6 emniyet görevlisini, 5 de öğretmeni öldüren azılı bir terörist olduğunu belirten Hayri Kırıtoğlu, “Üzerinde gazeteci yeleği vardı. Sol elinde parça tesirli Rus yapımı bir bomba ve pimi takılı, öbür elinde de 7.65’lik tabanca vardı. Emniyet güçleri ateş edince elindeki bombayı düşürdü. Ben hemen bombayı aldım ve kokpit camını açarak dışarı attım, patlamadı. Tabancayla isterse öldürsün beni dedim, önemli olan bomba, çünkü uçağı patlatacak. Yolcuların çoğu Ankara’ya sempozyuma gelen doktor ve eşleri idi. 9 saat onunla bir şeyleri paylaştım insanlık adına. ‘Söz veriyorum seni megalo idean olan istediğin o yere götüreceğim ve basın açıklamanı yapacaksın’ dedim. Bütün derdi İsviçre’ye gitmek ve bütün dünyaya Kürt propagandası yapmaktı. “ diye konuştu.

‘CANLI ELE GEÇİRİLİP İŞBİRLİKÇİLERİ ORTAYA ÇIKARILABİLİRDİ’

Dönemin başbakanının ‘gereğini yapın’ talimatından sonra ölü ele geçirilen teröristin, yaralı olarak yakalanabileceğinin altını çizen efsane kaptan, bu sayede bağlantılarının ortaya çıkarılabileceğini, ancak bunun gerçekleşmediğini ifade etti.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği(TALPA), Türk havacılığının gelişmesine verdiği emek ve hizmetlerden dolayı Hayri Kırıtoğlu’na bir plaket takdim etti

SÜLEYMAN ŞEN-AİRKULE.COM

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 M:K
 21 Mayıs 2018 Pazartesi 07:04
Olaydan sonraki gün Esenboğa'da uçağa gidip baktım.Kaptan ve ikinci pilot kokpitte iken ateş edilmiş ve borda da bir kurşun deliği vardı,bir kurşun da yanda duran uçuş çntasına isabet etmiş,yani pilotlar kıl payı isabet almamış,asıl dikkatimi çeken uçağın sol ana giriş kapısının üzerinde tavanda da bir kurşun deliği vardı bu nasıl oldu diye sorduğumda oradaki görevli; " Polisler böyle başarılı bir operasyondan sonra havaya ateş edrler " dedi ama maalesef bu defa havayı tutturamamışla uçağın tavanını da delmişler di.!....Çok çok kutlarım Hayri kaptanım ve de çok geçmiş olsun.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule