MENÜ
İstanbul 15/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR
İbrahim Köktener
YAZARLAR
31 Ocak 2018 Çarşamba

ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR

Ne kadar doğru bir sözdür: “Şeytan ayrıntıda gizlidir!”

Habercilik için de geçerlidir; en küçük bir detayı atlamamalı, yazdığı, söylediği her sözcükle ilgili aklında hiç pürüz kalmadığından emin olmalı haberci… Çünkü kimi zaman bir detayı, bir hatayı atlamak geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabiliyor. Bunun son örneği, Afrin’de süren Zeytin Dalı harekatında yaşandı. Medyanın büyük bölümünde yer alan bir habere göre, Afrin’de bir pilotumuz dünya savaş tarihine geçecek bir risk alarak inanılmazı başarmış, 20 metreye kadar alçalıp, yatay olarak ateşlediği füzeyle bir dağın altına yerleştirilmiş silah ve mühimmat deposunu imha etmişti… Olayın yorumu da eski savaş pilotu Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’a dayandırılınca haber bir anda yayıldı, TV kanallarında yer aldı. Ancak kısa süre sonra haberin içeriğindeki çelişkiler ve hatalar, konuyu iyi bilen insanlar tarafından ortaya serildi. Bu tür konularda her zaman duyarlı olan yazarımız Faruk Sayılır, ortada vahim bir yanlış olduğunu vurgulayarak beni uyardı ve Levent Özgül ile Volkan Şekerci’nin sosyal medyada yer alan paylaşımlarını iletti. Olay ve eleştiriler özetle şöyle:

“Levent Özgül:

Arkadaşlar, yazmaya nereden başlayayım bilmiyorum doğrusu. Sizlerin hepinizi çok seviyorum, sizlere doğru bilgiler vermek istiyorum ama haberi izlerken yemin ederim sinirden mideme ağrılar girdi. Şu anda saat 05:06 ama uyuyamadım. Basınımızın böyle haberler yapması çok acı bir durum aslına bakarsanız.

Birincisi, Popeye füzesini F-16'lar asla atamazlar. Ama videoda sadece Amraam taşıyan F-16 görüntüleri var. Bizleri aptal yerine koyuyorlar resmen. Popeye füzesini sadece F-4E Phantom II Terminatör 2020 uçakları atabilir.

İkincisi, Popeye füzesi bir seyir füzesidir ve füzenin en kötü şartlarda dahi 80 ila 100 Km. menzili vardır. Bu dünyadaki hiçbir pilot, ne kadar gerizekalı olursa olsun, Popeye atmak için 20 metre irtifaya alçalmaz. Neden böyle bir saçmalık yapsın ki? MANSPAD menziline girmiş olur.

Üçüncüsü, Popeye füzesini atabilmek için belirli bir irtifada olmanız gerekir. Çünkü Popeye bir seyir füzesi olduğu için, Sidewinder, Amraam, Maverick, Hellfire, Harm füzeleri gibi tetiğe basar basmaz ateşlenmez hemen. Önce uçaktan ayrılıp bir süre süzülür, ondan sonra motorunu çalıştırıp uçmaya başlar. 20metre irtifadan Popeye füzesi atılmaz.

Bu nereden bakarsanız bakın, yalan bir haber! Tamamen halka ilişkiler amaçlı hazırlanmış. Ama zaten izleyenler de bir F-4E ile F-16'yı ayırt edemeyecek insanlar olduğu için, sorun yok. Daya gitsin haberi. Pompala pompalayabildiğin kadar... Hey yavrum benim... Şimdi bunlar gazeteci mi, şimdi bunlar savaş muhabiri mi yani?

Dördüncüsü, Popeye uçuş sırasında INS+GPS ile rota düzeltmesi yapıyor. Vuruş aşamasında ucundaki IIR algılayıcı ile elde edilen görüntü datalink ile uçaktaki silah sistem subayının önündeki ekrana iletiliyor. Operatör de son düzeltme manevraları için komutları datalink ile füzeye iletiyor (man-in-the-loop). Yani tek bir uçak da yetmiyor çoğu zaman. İkinci bir F-4E'nin data link podunu taşıması gerekiyor.

Beşincisi, yeri gelmişken, sık yapılan bir hatayı düzeltmek isterim.

Videoda yer hedefini vuran füzenin ismi Popeye'dir. Sadece ve sadece Popeye. İsrailli Rafael firması tarafından geliştirilmiştir. AGM-142 ise, Popeye füzesinin ABD'de lisans altında üretilmiş halinin adıdır. Rafael ve ABD'li Lockheed Martin tarafından kurulan PGSUS LLC firması tarafından üretilmiştir. Takma adı HAVE Nap'tir. Türkiye AGM-142 değil, Popeye satın almıştır. Bu dünyada AGM-142 Popeye isimli bir füze yoktur. Popeye ve AGM-142 isimli ayrı ayrı iki füze vardır.

Popeye II ise (Popeye light), Popeye füzesinin F-16 tarafından taşınmak üzere geliştirilmiş daha küçük ve hafif bir versiyonudur. Türkiye bu füzenin lisans altında üretimi için hazırlık yapmış ancak proje daha sonra rafa kalkmıştır.

Yazarken bile sinirden midem ağrıyor. 100 km menzilli, optik IIR güdümlü, modern bir seyir füzesi, o hedefe çoooook uzaktan atılmış ve isabet sağlanmıştır. Uçak çok yüksektedir. Zaten bu yüzden çok teknolojik bir füze. Düşman hava savunma sistemlerinden uzakta kalarak füze atabiliyorsunuz.

Sizden rica ediyorum arkadaşlar, böyle ... amatörce yapılmış haberlere inanmayın.

Volkan Şekerci:

Eklemek isterim, asıl atlanan konu minimum angaje mesafesi. Cirit'i 2 km. altında bir hedefe atamıyoruz. Çünkü mühimmatın uçmaya başlayıp, kendi hedef koridorunda vurulacak hedefe uçmasını sağlayacak bir paterni mevcut. Bu, Popeye'da kilometrelerle ölçülüyor. Zaten bunun için Türkiye sınırından uçmaya gerek kalmadığı gibi, istense de Suriye hava sahasında ateşlenemez o füze.”

Levent Özgül ve Volkan Şekerci’ye teşekkürler.

Aydınlık günler dileğiyle.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mikdat Ömerli
 31 Ocak 2018 Çarşamba 15:36
Son paragrafta ki "Türkiye sınırından ucmaya gerek kalmadigi gibi..." ifadesinin Türkçesi nedir? Anlamama yardımcı olabilir misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule