MENÜ
İstanbul 13/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HAMDİ TOPÇU’NUN DÜNÜ VE BUGÜNÜ
İbrahim Köktener
YAZARLAR
27 Mayıs 2019 Pazartesi

HAMDİ TOPÇU’NUN DÜNÜ VE BUGÜNÜ

Eski THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun yazdığı “Yerelden Globale THY’nin Yükseliş Dönemi” başlıklı kitabı henüz okumadım. Ancak bugünkü Karar Gazetesi'nde İbrahim Kahveci’nin köşesinde rastladığım bu kitaptan alıntı cümleler, kafamı karıştırdı.

Kahveci yazısında, "Hamdi Topçu net anlatmış: 3. Havalimanı ihtiyaçtan olmayan bir Binali Yıldırım projesi… Bütün sorumluluk onda" ifadesini kullanmış.

Hamdi Topçu’nun kitabından alınan İstanbul Havalimanı’yla ilgili bölümler şöyle:

"THY'nin agresif büyümesi sonucu, Atatürk Havalimanı artan hava trafiğini kaldıramıyordu. Sürekli iyileştirmelerle durumu kurtarıyorduk. Havalimanında bir paralel pist ve ek bir terminal işi kurtarabilirdi."

“DHMİ tarafına “işin nasıl olmayacağını anlatın” talimatı verilmiş, katılanlar tembihlenmişti. DHMİ yeni bir pist yapılma maliyetinin 15 milyar doları bulacağını anlattı. Binali Bey’e “2 milyar doları verin yapayım (yeni pist) THY’de hatırı sayılır bir para kazansın” dedim. 

Binali Bey “Yeni havalimanının ilk bölümünü biz 2015’in ilk çeyreğinde teslim edeceğiz” dedi. Cemal Şanlı’da “Atatürk Havalimanı’ndaki iş de aynı sürede bitecekse, yeni havalimanı daha mantıklı dedi. “İmkansız” dedim. Binali Yıldırım “Biz, Bakanlık olarak söylediğimizden önce bitiririz” dedi. 

“Yeni havalimanının ekonomiye katkısı veya yükü nedir konusunda benim elimde veri yok. Yeri konusunda bazı tereddütlerim vardı ama, onun cevabını da zaman gösterecek. İhaleyi alan şirketler açısından bir risk olduğunu düşünmüyorum. Risk, daha çok ekonomiye yansımasıdır. Yeni havalimanının hizmetleri pahalı bir alan olma ihtimalidir. THY’ye ve özel havayolu şirketlerine ciddi mali külfetler getirmesidir. THY başta olmak üzere, tüm şirketlerin rekabet güçlerinde azalmalara yol açabilir.”

Kitapta yazdıklarına göre Hamdi Topçu, o yıllarda İstanbul Havalimanı’nın yapımına karşı bir duruş gösteriyor, Atatürk Havalimanı’ndaki iyileştirmelerle 2030’a kadar ihtiyacın karşılanabileceğini vurguluyor. Bu ne yaman çelişki böyle!.. Gelin, 25 Şubat 2015’de Airkule’de yer verdiğimiz bir haberi ve zorlu kış koşullarını anımsayalım:

2015 yılının Şubat ayında İstanbul’da etkili olan kar yağışı, hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nı açık tutmak için DHMİ ekipleri gece gündüz çalıştı. Ancak THY’nin 1268 seferi iptal edildi, havalimanlarında beklemek zorunda kalan toplamda 90 bin kişiye ikramda bulunuldu, 8 bin yolcu otellerde misafir edildi. 17-20 Şubat tarihleri arasında 3 gün boyunca ciddi kriz yaşandı. O dönemde THY Yönetim Kurulu Başkanı olan Hamdi Topçu krizin ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Topçu açıklamasında Atatürk Havalimanı’nın alan bakımından küçük olduğunu vurgulayarak “En ufak bir olumsuzlukta ciddi rötarlar yaşanıyor. Havada beklemeler yaşanıyor. Şu anda Atatürk Havalimanı'nın bu sıkışıklığından dolayı kaybımız yılda 200 milyon doların üzerinde" dedi.

3 günlük maliyet yaklaşık 26 milyon Euro

Hamdi Topçu, üç günlük hava muhalefetinden kaynaklanan olumsuz koşulların THY’ye maliyetinin 25 milyon 961 bin 790 Avro olduğunu belirterek “Olumsuz hava koşulları nedeniyle bir günde sadece 28 uçak kalktı. Çok düşük bir rakam. Bu, Atatürk Havalimanı pistlerinin yetersiz oluşundan ve kalkışa izin verilmemesinden kaynaklanan bir durumdu. Yoksa bizim uçaklarımız ve operasyonumuzun herhangi bir eksikliği yoktu. Havaalanındaki bütün ekiplerimiz, uçaklarımız bekliyordu. Güvenlik konusu neticesinde bu uçakların, bu şartlarda kaldırılmasının uygun olmadığı rapor edildiği için iptal ettik. Atatürk Havalimanı uçuşlara kapatılsaydı bence daha iyi olurdu” diye konuştu.

"3. Havaalanı İstanbul'a ve Türkiye'mize değer katacaktır"

Aynı Hamdi Topçu 2014 Temmuz'unda AA muhabirinin sorularını yanıtlarken şöyle demişti:

İstanbul'a 10 kilometrekarelik bir havaalanının hizmet vermesinin uzun vadede düşünülemeyeceğini söyleyen Hamdi Topçu, "Bunu gören hükümetimiz 29 Ekim 2017'de açılışını yapmak üzere bir havalimanı yapma kararı aldı. Bu havaalanı İstanbul'a ve Türkiyemiz'e değer katacaktır. Bu havaalanının bir an önce faaliyete geçmesini biz de arzu ediyoruz. Atatürk Havalimanı kapasiteyi karşılamaktan çok uzak bir duruma geldi" diye konuştu.

Hamdi Topçu, THY Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan istifa etmesinden bir ay kadar önceyse aynı konuda Kastamonu Kalkınma Vakfı’nın düzenlediği Ortak Akıl Toplantısı’nda yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

Atatürk Havalimanı yetersiz gelmeye başladı. Türkiye, 500 milyar dolar ihracat yapan bir merkez olmayı hedefliyor. Böyle bir iddiamız varken, böyle bir havalimanı olması bizim dezavantajımızdır. Yeni havalimanı yapılınca Atatürk Havalimanı kapanacak. Çünkü aynı hava sahası kullanılacak. İki havalimanının aynı anda çalışması zordur. Şu anda İstanbul’da yapılacak havalimanı, bütün fazları bittiği taktirde 150 milyon gibi bir yolcu taşıyabilecek. Bu da dünyanın en büyük havalimanı olma anlamına geliyor. Şu anda dünyada en çok yolcu kapasitesi olan havalimanı, Atlanta’dır. 90 milyon yolcu taşıyor. İnşallah bunu da geçmiş olacak.

Neresinden bakarsanız bakın, birbiriyle çelişen açıklamalar… Dün THY’nin Yönetim Kurulu Başkanıyken söylenenler başka, bugün kitapta geçmişe dönük yazılanlar bambaşka!.. İşte Hamdi Topçu’nun dünü ve bugünü!

Aydınlık günler dileğiyle.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Murat Elaslan
 10 Kasım 2019 Pazar 07:35
İki kez okudum iki düşüncesinde 'de haklılık var ek pisti ben yaparım 2 milyar dolara ( işim görülsün kısa vade 'de günü kurtarma) havalimanı yapılsın ulaşım sorunu olabilir maliyet sorunu olabilir (almanya da bitmeyen havalimanı maliyetine bakınız) yeni havalimani açıldı büyük rahat iş görür... yanlış nerede çelişilen kısım bir arkadaş muhasebeci demiş thy yi uçuran adam bence doğruya doğru... ( rize li değilim akrabam değil faydasını değil daha zararını görmüş biriyim )
 Yorumcu
 6 Temmuz 2019 Cumartesi 18:07
Havacılığın; uçuş operasyonundan tutun yer hizmetlerine, teknik birimlere ve diğer bütün ihtisas isteyen iş kollarına kadar her bölümünde yöneticilik yapacaklardan konuyla ilgili eğitim, deneyim ve hatta diploma istenir. Bu tanım ve istekler, uluslararası havacılık kurallarının yazıldığı yayınlarda da açık olarak belirtilir. Sayın Hamdi Topçu'nun THY yönetim kuruluna tepeden atanmadan evvel bir kaç işyeri ile AKP'nin kurucularından bir fındıkçının muhasebesini tutmaktan başka ne özelliği vardı bir türlü öğrenemedik. Şimdi muhalif olunca havacılık duayeni kesildi.
 Kelaynak
 4 Haziran 2019 Salı 09:21
İktidara sırt dayanınca başka konuşmalar, gözden düşünce başka konuşmalar. Vah vah, müptezelliğin sınırı yok.
 Stavro
 30 Mayıs 2019 Perşembe 03:53
İstanbul yeni havalimani neye güvenilerek yapıldı atatürk havalimanını neden genişlemediler sahile doğru istenirse istimlak yapilabilir neden yapılmadı istanbul havalimani kuzey ormanları hayvanlarin canlıların ölümlerine sebeb oldunuz bunun kışı var uçaklar nasıl kalkacak nasıl inecek bunları bilmeden hesaplama yapmadan oraya havalimani yapılmasını kimler neden kendi menfaatleri uğruna atatürk havalimanını bitirdiler kimlere peşkeş çekilecek millet bahçesi yapılmayacağını kimler inkar edecek
 kZ
 28 Mayıs 2019 Salı 11:09
İki yanlıştan bir doğru çıkmaz
 Tebrikler
 28 Mayıs 2019 Salı 01:23
Tebrikler diğer haber sitesi gibi engellemiyorsunuz yayınlıyorsunuz hakaret yok neden yayınlamıyor anlamış değilim birde yoruma açık bırakın insanlar düşüncelerini söylesin beğendiklerini yayınlıyor diğerlerini kendine saklıyor sanırım ... lamadan yorum yazıyoruz sizi tebrik eder öteki haber sitesi z...m
 Memet
 28 Mayıs 2019 Salı 00:09
Yorumları yayınlayacaksanız yazalım
 Ali
 28 Mayıs 2019 Salı 00:03
Çelişkili açıklamalar
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule