MENÜ
İstanbul 13/20
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
YÜKSEK TASARRUFLU UÇUŞLARA
Havacılık Haberleri
22 Eylül 2021 Çarşamba 14:10

YÜKSEK TASARRUFLU UÇUŞLARA

Airbus ve ortakları, en yüksek enerji tasarruflu uçuşları hedefliyor

Airbus, Air France ve Fransız Hava Navigasyon Hizmet Sağlayıcısı (ANSP) ve DSNA, Airbus Zirvesi etkinliği açılışında Paris'ten Toulouse Blagnac’a yaptıkları gösteri uçuşunun ardından “en yüksek enerji tasarruflu uçuşların” geliştirilmesi için çalışmaya başladı. Uçak, Tek Avrupa Hava Sahası Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları Ortak Girişimi) (SESAR JU) “ALBATROSS” projesi kapsamında 2021 ve 2022 yıllarında planlanan bir dizi denemenin ilki olarak optimize edilmiş bir yörüngede uçtu.

Şubat 2021'de başlatılan ALBATROS projesi, Airbus liderliğindeki Avrupa havacılık paydaş gruplarının büyük ölçekli bir girişimi. Çeşitli Ar-Ge teknik ve operasyonel yenilikleri bir araya getirerek, Avrupa çapında bir dizi kapıdan kapıya canlı gösteri uçuşlarıyla, kısa vadede en yüksek enerji tasarruflu uçuşların uygulanmasının fizibilitesini göstermeyi amaçlıyor.

“ALBATROS” projesi, tüm uçuş aşamalarını kapsayan, ilgili tüm paydaş gruplarını (havayolları, ANSP’ler, ağ yöneticileri, havaalanları ve endüstri gibi) doğrudan içeren ve havacılık ve Hava Trafik Yönetiminin (ATM) hem operasyonel hem de teknolojik yönlerini ele alan bütüncül bir yaklaşım izliyor. Uçuş gösterileri sırasında yeni hassas yaklaşım prosedürlerinden sürekli tırmanış ve inişe, gerekli hava sahası kısıtlamalarının daha dinamik bir yönetiminden, sürdürülebilir taksi ve sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) kullanımına kadar birçok çözüm uygulamaya konulacak.

Dört boyutlu yörünge verilerinin iletimi sayesinde ATM, bir uçağın yörüngesini optimize edip daha iyi tahmin edebilecek, böylece bir uçuşun çevresel ayak izinin anında ve somut olarak azaltmasına olanak tanıyacak.

Eylül 2021’den itibaren, bu canlı denemeler, potansiyel yakıt ve CO2 emisyon tasarrufu sağlayan olgun operasyonel çözümleri sergileyen yaklaşık 1.000 gösteri uçuşunu içerecek. İlk sonuçların 2022'de alınması bekleniyor.

ALBATROSS ortakları Airbus, Air France, Austro Control, DLR, DSNA, Eurocontrol, LFV, Lufthansa, Novair, Schiphol, Smart Airport Systems, SWEDAVIA, SWISS, Thales AVS France ve WIZZ AIR UK'dir.

Projenin finansmanı AB tarafından 101017678 sayılı Hibe Sözleşmesi kapsamında sağlanmaktadır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule