MENÜ
İstanbul 14/20
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
YENİ HAVALİMANIMIZIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Havacılık Haberleri
2 Ekim 2018 Salı 08:39

YENİ HAVALİMANIMIZIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

İstanbul Yeni Havalimanına (LTFM) ait yaklaşma ve iniş şemaları yayınlandı

İstanbul Yeni Havalimanına (LTFM) ait yaklaşma ve iniş şemaları yayınlandı. EASA ve FAA kuralları ile hazırlanan Jeppesen meydan kuralları genelgelerinde yeni meydanın adı ''Istanbul New Airport'' olarak açıklandı. Türk sivil havacılık tarihinin en hassas yaklaşmaları olarak tarihe geçti.

LTFM (İstanbul new airport)

CATII/III ILS Y Rwy 16R

CATII/III ILS Y Rwy 17L

CATII/III ILS Y Rwy 34L

CATII/III ILS Y Rwy 35R

Meydana ait 4 adet son sistem, dünyada sayılı meydanda bulunan CAT III yaklaşma ve iniş sistemi... Bu da ülkemiz sivil havacılığı için bir ilk...

Uçağın yeterliliği ve pilotun eğitimi uygun ise 15 metre (50 feet) dikey görüş ve pist üzeri yatay görüşünde 200 metre olması halinde en hassas iniş yapılabilecek. Bu minimalar sayesinde 365 gün her hava şartında iniş kalkış yapılabilecek.

İstanbul'da yeni yayınlanan haritalar tüm dünyadaki sivil havacılık otoritelerine Jeppesen aracılığı ile iletildi. Ekim ayında tüm hava yolu şirket uçaklarındaki FMC sistemlerinde yerini alacak.

60 sayfalık genel meydan bilgilerinin bulunduğu kurallar, farklı bölgelerden yaklaşma haritaları ve terminal bilgileri yer aldı.

Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarının aktif olması sebebi ile RNAV yaklaşmalarında dikkat çeken bazı hususlar bulunmakta...

Yunanistan DRAMO 1P dan  yaklaşıp RNAV 17L  ve RILEX den giriş yapıp 35R pisti için RNAV yaklaşması yapan bir trafik meydanı kat ettikten sonra meydan doğusu 20 nm. kadar uzaklaştırılıp yaklaşık 100 nm. kadar havada bekletilmesine sebep olacaktır. Atatürk meydan yaklaşmaları sebebi ile meydan batısı kullanılmamıştır. Buda yakıt tasarrufu açısından havayollarının pek hoşuna gitmeyecektir.

LTFM yeni meydanda yine eski kurallarla hazırlanan VOR alçalması bulunmakta. Yine minima 1050 dikey ve yatay 2400 metre hava yolu uçakları için kullanılmakta.

LTFM- VOR W RWY 35 R

Meydan plan kroki şeması

LTFM Yeni meydan için hazırlanan son sistem GPS yaklaşma haritalarıda yayınlandı. Minimaların yüksek olması sebebi ile ( 1080 feet dikey ve 2400 metre yatay ) kötü hava şartlarında kullanılması imkansız gözükmekte. RNAV GNSS Y RWY 34L

Dünyanın kabul ettiği son sistem yaklaşma LPV; ülkemizde çalışması dahi başlamadı.

LPV Approach (Localizer performance with vertical guidance)

14 Mayıs 2017 tarihinde detaylıca yazımızı sitemizde yayınlamıştık. Merak edenler için: http://www.airkule.com/yazar/LPV-YAKLASMASIYLA-HAVACILIK-YENIDEN-YAZILIYOR/1199/

Yeni kurallar ile meydana LPV cihazları monte edilir ise GPS yaklaşma minimalarıda ILS CAT II seviyesine yükseltilebilir. WAAS Channel sistemi kaçınılmaz bir eksikliktir.

LPV Approach meydanımızda bulunmaması bence hatadır.  Avrupadaki EGNOS otoritesi takılmasını zorunlu kılmıştır. Fakat Türkiye'de bu çalışma henüz başlamamıştır. Komşumuz Yunanistan Midilli adasında bile bu sistem bulunmaktadır. Bu ilklerin havalimanında bulunmamasını şaşırarak belirtmek isterim. Bakım maliyeti düşük bu sistem ABD ve Avrupa’da kullanılmaktadır. Hatta ABD tüm VOR cihazlarını 2020 yılından sonra söküp yerine bu sistemi monte edecektir.

Bu sistemi kullanan ülkeler ve meydanların listesini ekteki linkten bakılabilir. Sistemin tam adı: Wide Area Augmentation System (WAAS) Localizer Performance with Vertical guidance (LPV) approach procedures: 

https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ato/service_units/techops/navservices/gnss/approaches/

Eski meydanımız Atatürk LTBA hakkında bilgilendirme:

LTBA / Atatürk Havalimanında sadece Rwy 05 pistinde CAT II/III bulunmakta idi. Diğer Rwy17L pistindeki  ILS yaklaşma miniması 360 feet dikey ve 550 metre yatay görüş aranmakta idi. Rwy 23 için ise 290 feet dikey, 750 metre yatay görüş, Rwy 35R için ise 313 feet dikey, 550 metre yatay görüş şartı vardır.

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 B777
 2 Kasım 2018 Cuma 11:45
Yeni meydan uçuşlarına başladık. Şu an için yoğunluk olmadığından direk yaklaşıyoruz. Yeni yıla Rnav yapmaya başlarız.
 K. Plt. Hale
 3 Ekim 2018 Çarşamba 15:54
Teşekkürler. Şirketten böyle bir bilgilendirme yazısı gelmediğini itiraf edeyim.
 Uçuş okulu
 2 Ekim 2018 Salı 14:35
Çok güzel inceleme yazısı teşekkürler Merakla yazılarınızı takip ediyoruz. LPV konusu kafaları karıştırıyor tabii ki konuyu hiç bilmiyoruz. Konunun uzmanı kişilerin atlamış olmasına inanmak dahi istemiyorum Teşekkürler Şeref bey farklı ve güzel bilgilendirme
 Mehmet beyin sorusuna cevap
 2 Ekim 2018 Salı 14:31
Istanbul'a batıdan alçalan veya kalkış yapan her uçak bu bedeli Bulgar hava sahasına girince öder. Atatürk, Sabiha veya Yeni meydan hiç fark etmez. Havacılık kuralları tüm dünya için aynı
 Mehmet
 2 Ekim 2018 Salı 14:11
Bulgaristana kira ödeyeceğiz haberi doğru mu?
 THK uçuş okulu
 2 Ekim 2018 Salı 13:23
Harika ders notları teşekkürler Eğer kulenin yazıları biz de ders konusu olur hepsi
 Airporth
 2 Ekim 2018 Salı 13:22
Yeni Meydanımız hayırlı olsun Ayrıntılı bilgi için teşekkürler hocam
 Timur
 2 Ekim 2018 Salı 11:39
Anlayamadığım yeni bir meydan, hala eksik teknolojiden bahsedilebiliyor. Lpv alçalma sistemi neden yapılmazki. Hiç bilmeme rağmen eleştiriyorum. Çünki burası bizim gurur kaynağımız olacaksa yapılmalı idi.
 
 2 Ekim 2018 Salı 11:37
Şeref Kaptan, Valla sayende biz havacılık tutkunları dpğru bilgileniyoruz. 100 nm dolaştırmak yaklaşmada çok ciddi mesafe. Saygılar
 Albert
 2 Ekim 2018 Salı 10:55
Yeni meydan hayal kırıklığımı yoksa.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule