MENÜ
İstanbul 10/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TÜRK F-35’İ İLK UÇUŞUNU YAPTI
Dünyadan
12 Mayıs 2018 Cumartesi 10:07

TÜRK F-35’İ İLK UÇUŞUNU YAPTI

Türkiye’nin ilk F-35 savaş uçağı üretim bandından çıkarak gökyüzüyle buluştu

ABD Teksas’taki tesislerden havalanan ve Türk Hava Kuvvetleri forsu taşıyan uçak 21 Haziran’da teslim edilecek. F-35’ler ilk uçak gemimiz olan TCG Anadolu’da da görev alacak.

Türkiye’nin de ortakları arasında bulunduğu F-35 projesinde Türk Hava Kuvvetleri’ne 21 Haziran’da teslim edilecek ilk uçak ilk uçuşunu ABD’de gerçekleştirdi. 10 Mayıs’ta Fort Worth Teksas’taki Lockheed Martin tesislerinden havalanan 18-0001 kuyruk numaralı uçak, test pilotu binbaşı Wilson X. tarafından uçuruldu.

EYLÜL 2019’DA GELECEK

Uçağın test ve kabul işlemlerinden sonra 21 Haziran’da Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor. F-35A üzerindeki Türk Hava Kuvvetleri forsu ise dikkat çekti. İlk uçuşta Türk F-35A’ya Lockheed Martin’e ait F-16 uçağı eşlik etti. F-35 savaş uçakları için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda da hazırlıklar devam ediyor. İlk uçağın Türkiye’ye teslimatının ABD’deki törenle yapılması planlanıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli iki savaş pilotu da bu ülkede eğitime başladı. Pilotlara uçakla ilgili özel eğitim veriliyor. Eğitimlerin tamamlanması ve diğer uçağın da tesliminin ardından F-35’lerin gelecek yıl eylül ayında Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Eğitimlerini tamamlayan pilotlar iki uçakla ABD’den gelecek, uçaklara seyahatleri sırasında tanker uçaktan yakıt ikmali de yapılacak.

YENİ YUVALARI MALATYA

F-35 savaş uçaklarının Malatya’da konuşlu 7. Ana Jet Üs Komutanlığına getirilmesi planlanıyor. F-4’lerin yerini alacak uçaklar için 7. Ana Jet Üs Komutanlığında hazırlıklara başlandı. Bu kapsamda üs komutanlığındaki F-4 uçaklarına göre inşa edilen bazı uçak bakım hangarlarının yerine yenileri yapılacak. Bazı uçak sığınakları ise F-35’ler için modernize edilecek. Geçen yılın sonunda başlayan inşaat çalışmalarının gelecek yılın ilk aylarında tamamlanması planlanıyor.

UÇAK GEMİSİNE İNEBİLİYOR

Tek pilot ve tek motorlu, beşinci nesil JSF/F-35 müşterek taarruz uçağı, hava-yer taarruz, keşif, taktik ve savunma gibi çok maksatlı görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen avcı savaş uçağı olarak dikkati çekiyor. Uçaklar, konvansiyonel (yatay) iniş kalkış yapabilen, kısa kalkış-dikine iniş yapabilen ve uçak gemisine inebilen (F-35C/CV) olmak üzere üç versiyonda üretiliyor. Programda Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka, diğer katılımcı ülkeler olarak yer alıyor.

PROJEDE 10 TÜRK ŞİRKETİ

Türkiye’nin, Müşterek Taarruz Programı olarak da bilinen F-35 projesinin ana yüklenicisi savunma devi Lockheed Martin’le işbirliği, F-16 savaş uçaklarının alındığı 1990’lara dayanıyor.  Endüstriyel katılım bakımından Türk savunma sanayisi, program süresince F-35 programının parça tedarikçisi olarak programda önemli rol oynuyor. Aralarında ASELSAN, Kale Havacılık, Mikrodalga ve Elektronik Sistemleri (MiKES), ROKETSAN ile TUSAŞ-TAI gibi önemli firma ve kuruluşların da bulunduğu 10 şirket, F-35 uçakları için parça ve elektronik sistem üretiminde, motor bakımında tedarikçi görevi alıyor.

İLK UÇAK GEMİSİNE KONACAK

Beşinci nesil taarruz uçağı olan F-35’lerin bir diğer özelliği de, Türkiye’nin ilk yerli ve milli savaş uçak gemisi “Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi” TCG Anadolu’ya konuşlanacak olmaları. 2021 yılında Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek TGC Anadolu’nun yapımına Tuzla Sedef Tersanesi’nde devam ediliyor. Türk Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olarak nitelendirilen gemi 232 metre uzunluk, 32 metre genişliğe sahip. 58 metre yüksekliği bulunan Anadolu’nun bin 410 metrekare tank, konteyner gibi ağır araçlar için ağır yük garajı mevcut. Gemide ayrıca bin 165 metrekare gemi havuzu, bin 880 metrekare hafif yük garajı, 6 iniş alanı ile bir uçuş rampasına sahip 5 bin 440 metrekare uçuş güvertesi, 900 metrekare hangar yer alıyor. Anadolu, ayrıca 6 F-35, 4 Atak helikopteri, 8 orta yük nakliye helikopteri, 2 seahawk genel maksat helikopteri ve 2 insansız hava araçlık kapasiteye sahip bulunuyor.

Star

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule