MENÜ
İstanbul 18/21
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TRUMP'A YANIT GECİKMEDİ
Dünyadan
13 Mart 2019 Çarşamba 15:20

TRUMP'A YANIT GECİKMEDİ

Boeing 737 MAX tipi uçakların uçuşunun durdurulması kararları sonrası uçakların uçamayacak kadar karmaşık hale geldiğinden yakınan ABD Başkanı Donald Trump'a yanıt Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) geldi

Son 6 ayda iki korkunç kazanın ardından Boeing 737 MAX 8 model uçaklara ABD ile Kanada hariç dünya çapında uçuş yasağı uygulanırken ABD Başkanı Donald Trump yine özgün yorumuyla meseleye dahil oldu. Uçakların uçamayacak kadar karmaşık hale geldiği, pilotlardan ziyade MIT'den bilgisayar uzmanlarına ihtiyaç olduğunu tweetleyen Trump'a ABD'nin en prestijli bilim-teknoloji üniversitesinden yanıt gecikmedi.

Ekimde Endonezya'da düşen MAX'le ilgili soruşturmada otomatik uçuş kontrol sisteminin kazada rol oynamış olabileceği sonucuna varılmıştı. Ve uçuş kontrol sistemini geliştiren de Boeing değil Massachusetts Institute of Technology (MIT) idi. Buna rağmen MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı ABD Başkanı'nı trolleyen bir tweet attı:

"Yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Ama herhalde pilotları da (görevlerinde) tutabiliriz?" Mesajın sonunda düşünen kafa ve başparmak havaya emojisi de ihmal edilmedi.

Trump ise Boeing'den söz etmese de Boeing kriziyle eşzamanlı attığı tweetlerde şu görüşü de dile getirdi:

"Sizi bilmem, ama ben pilotumun Albert Einstein olmasını istemem. Uçağın kontrolünü rahatça ve çabucak ele almalarına imkan verilen muhteşem uçuş profesyonelleri isterim."

ABD'DEN AMERİKAN ŞİRKETİ BOEING'E MÜSAMAHA

Amerikan şirketi Boeing'in son olarak 10 Mart'ta Etiyopya Havayolları için uçarken 157 kişiye mezar olan 737 MAX 8 modeline sadece ABD ile Kanada'nın hala uçuş izni vermesi dikkat çekiyor.

Önde gelen senatörler ve havacılık sendikalarının güvenliğinden emin oluncaya dek MAX uçurulmaması için birbiri ardına yaptıkları çağrılara rağmen, ABD'nin Federal Havacılık İdaresi (FAA), MAX'i karaya indirmeyeceğini açıkladı.

FAA, sözkonusu uçaklarla ilgili bir gözden geçirme yaptıklarını ve sistematik bir performans sorunu görmediklerini, dolayısıyla uçuşları askıya almak için bir temel olmadığını duyurdu.

Açıklamada diğer sivil havacılık kurumlarının FAA'ya MAX'a karşı harekete geçmesini gerektiren bir veri sağlamadığı aktarıldı.

'PİLOTLAR GÜVENDE HİSSETMİYORSA MAX UÇURMAK ZORUNDA DEĞİL'

Bunun üzerine baskı havayolu şirketlerine de yöneldi. American Airlines'ın 26 binden fazla çalışanını temsil eden Profesyonel Uçuş Görevlileri Birliği, şirketin CEO'su Doug Parker 'bir soruşturma yürütülüp sonuçlanana dek bu uçakları karaya indirmeyi güçlü şekilde değerlendirmesi' çağrısı yaptı.

Müttefik Pilotlar Birliği de üyelerini "Şunu bilmeniz önemli ki, 737 Max'te çalışmanın güvenli olmadığını hissediyorsanız, uçmak zorunda değilsiniz, sizi buna zorlayamazlar" diye bilgilendirdi.

Sputnik

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule