MENÜ
İstanbul 15/20
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TOPÇU’DAN SON DEĞERLENDİRME
Röportaj
25 Eylül 2013 Çarşamba 14:44

TOPÇU’DAN SON DEĞERLENDİRME

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

THY’deki grevle ilgili soru üzerine Topçu, THY’nin 18 bin 600 personelinin yüzde 98’inin şu an çalıştığının altını çizdi. Ortada kanuni bir grev olduğunu aktaran Topçu, “Bu greve uyan da yüzde 2 arkadaşımız var. Şu andaki grev THY’nin herhangi bir faaliyetini etkileyecek düzeyde değil. Bu çalışanlarımızın büyük ekseriyeti greve katılmadı. THY’nin hiçbir hizmetinde aksama olmadı. Tabi zorlama oldu ama asla hiçbir zaman THY’nin işini tehlikeye sokacak boyutta katılım olmadı. Birçok arkadaş greve katıldığı için pişman olduğunu, yanlış anladığını söylemesi üzerine birkaç sefer dönmeleri konusunda kendilerine çağrı yaptık. Bu çağrı üzerinde 300’e yakın arkadaş işlerine döndü. Şu an problemsiz işlerine devam ediyor, evlerine ekmek götürüyor. Bir kısım arkadaş da özgür iradeleriyle greve devam ediyor” dedi.

Sendikanın THY’den istediği herhangi bir hak olmadığını dile getiren Topçu, sadece uçucu personelin dinlenme süreleriyle ilgili talepleri olduğunu anlattı. Bu süreyle ilgili 36 saat-24 saat talepleri olduğunu ifade eden Topçu, “O da sadece uçuşu personeli ilgilendiren konu. Diğer personellerle ilgili talebi isteği yok. Tarifeli sefer yapan Avrupa’da hiçbir havayolu şirketinde 36 saat dinlenmeleri gibi bir şey yok. Bunların dinlenmelerinden çalınan bir zaman yok. Türkiye’de aileleriyle dinlensinler diyoruz. Olumlu karşılayan çok. Özellikle çocuklu ve evli kabin memurları bu sürenin kısaltılmasından çok memnun. Biz THY’nin tasarrufu açısından hem de arkadaşların daha çok dinlenmesi açısından sıkıntı getirmeyen bu uygulamayı biz dünya havacılığıyla beraber eşdeğer olarak hizmete soktuk” diye konuştu. 

Bugün Avrupa’da hiçbir havayolu şirketi 36 saat dinlenme vermediğini anlatan Topçu, “Ben sendika başkanına, ‘Uçuşla ilgili bir itirazınız varsa biz doğrusunu yapamıyorsak Avrupa’daki herhangi bir havayolu şirketinin uçuş planlarını alıp aynen uygulayalım’ diye teklif yaptım. O ise ‘hayır biz istemeyiz, bize göre bir uçuş planı olacak’ dedi. THY uluslararası alanda rekabet eden bir havayolu şirketi. Biz rekabet gücümüzü arttırmak için, hizmet kalitemizi bir taraftan arttırmak için uğraşırken neticede giderlerimizde minimuma indirmek zorundayız. Aksi takdirde bu büyümeyi yakalayamayız” diye konuştu.

THY 10 YILDA YÜZDE 450 BÜYÜDÜ

 THY son 10 yılda yüzde 450 büyüdüğünü aktaran Topçu sözlerini şöyle tamamladı: “ Diğer Avrupalı havayollarına baktığımız zaman yüzde 10’u geçen şirket yok. Şimdi bu büyümeyi yönetebilmemiz için rakiplerimizde aynı şartlarda imkan sağlamamız lazım. Bizde personelimizin mutluluğu için elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz.”

“KAÇIRILAN PİLOTLAR İÇİN BEKLEMEDEYİZ”

Topçu, Lübnan’da kaçırılan pilotlarla ilgili olarak da beklemede olduklarını söyledi. Topçu, “Devletin yetkili organları bu konu ile ilgili çalışmaları devam ettiriyorlar. Kamuoyu ile paylaşacağımız bilgi olduğunda anında paylaşacağımızı belirtmek istiyorum. THY bununla ilgili bazı önlemleri kendi risk değerlendirmesi neticesinde şuanda Lübnan’da yatılı seferler vermiyoruz. Bazı ülkelerin havalimanlarında yat veriyoruz artık. Şehir içindeki otellerden havalimanlarına taşıdık personelimizi. Birçok havalimanında da güvenlik tedbirlerini arttırdık. Bunu riskin durumuna göre şuanda uygulamaya koyduk. Bazı havalimanlarında yatış seferleri vermiyoruz” dedi.

“GREVE KATILIM YÜZDE 2”

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, 22. Toplu İş Sözleşmesi’nin fiilen uygulandığını belirterek, “Biz THY olarak sendikal görüşmeleri yaptık. Bu konu ile ilgili şuanda THY’nin 18 bin 600 personelinin yüzde 98’i şuanda çalışıyor. Ama şuanda ortada bir grev var. Bu greve uyan da yüzde 2 arkadaşımız var. Bu grev THY’nin herhangi bir faaliyetini etkilemiş değil. Bu grevin sebebine baktığımız zaman ilk başlardaki sebebi 305 kişinin ilişiğinin kesilmesidir. 305 olmasa bu iş olmazdı. Bizim konumuz ücret falan değil dediler. Gelinen noktada 305 herhangi bir talepleri olmadığını, sadece ve sadece 22. TİS getirdiklerinde imzalayacaklarını belirttiler. Bizde 22. TİS’i fiilen uyguluyoruz zaten. Ücret zammı da yapıldı. Biz 22. TİS’e şuanda bağlıyız. Biz 22. TİS’i kabul etmemize rağmen içeride bazı eklemeler yapmak istedi. Biz bunu kabul etmedik. Şuanda ortalamanın çok üzerinde bir zam yaptık. Şuanda çalışanımız huzur içerisinde çalışıyor” dedi.

GREVCİLERİN YENİLEME EĞİTİM SÜRELERİ DOLUYOR

Grevcilere de seslenen Topçu, “Sadece bizi çek etmesinler, üye oldukları sendikayı da çek etsinler. Gerçekten sendikanın amacı bu grevi sonlandırma değil. Kendi içerisindeki geleceklerini daha sağlama alma açısından kendi iç seçimlerine yönelip, bu arkadaşları kullanıyorlar. Sendika seçimlerden önce bu konuyu diri tutmak istiyor. Ancak uçucu arkadaşlarımızın önümüzdeki ay itibari ile artık uçma lisanslarında yenileme eğitimi gerekiyor. Bunu da kaybetmek üzereler. Ben eminim ki o çalışan arkadaşlarımız gerçeği görüp bize sordukları soruyu sendikaya sorarlarsa bu konu çok kolay çözülür. Bu kadar insanı mağdur eden konu sendikanın gündeminde yok. 305 arkadaş gündemde yok” şeklinde konuştu.

YAKLAŞAN SENDİKA SEÇİMLERİ

Topçu, yaklaşan sendika seçimleri için şunları söyledi:

“Biz çalışanın kendisini temsil edebileceği bir sendika yönetimini oluşturacağını umut ediyoruz. Bu sürece baktığımızda birçok arkadaşımızın kendi gruplarını oluşturduğunu görüyoruz. Sonucu bizi ilgilendiren bir konu değil. Önümüzdeki günlerde biz sendikayı kimlerin temsil etiğine bakar, bizde oturup bu konuyu aklıselim olarak düşünürüz.”

İbrahim KÖKTENER - Süleyman ŞEN

 

 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 YALANNN
 25 Eylül 2013 Çarşamba 23:46
22. Dönemi imzalarım ama 36 olmaz diyor.. Söylediklerini iyi okursanız bunu çok açık söylüyor.. 36 saat yurt dışı yerine 24 saat hemen dön ailenle birlikte ol, maliyetleri minimalize edelim diyor... Yeni bir tehdidi daha var.. uçuş lisanaları.. Bir insan ayaküstü bu kadar gerçek dışı konuşabilir mi? Hamdi Topçu konuşur... Söylediklerine ancak torpille işe alınmışlar inanıyor....
 NETİCE
 25 Eylül 2013 Çarşamba 18:43
" Sonuç sizi ilgilendirmiyormuş" ama sonundada "sendikayı kimlerin temsil ettiğine bakıp" aklıselim düşüneceksiniz.........!!!!!
 aklın yolu bir olmalı
 25 Eylül 2013 Çarşamba 18:33
Grev bitince uçucular yenileme eğitimlerine de kaldıkları yerden devam ederler elbet.
 Murat
 25 Eylül 2013 Çarşamba 16:56
Yakışmış zaten bu arkadaş hep güzel giyinir vaktiyle havalimanının gözde bekarlarındandı
 Orhan
 25 Eylül 2013 Çarşamba 15:02
Elinde ses kayıt cihazı olan gazeteci arkadaşımızın bu fotografında kıyafeti dikkatimi çekti hilfiger logosu kocaman alan var alamayan var
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule