MENÜ
İstanbul 14/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
THY'NİN RUSYA DEVRİMİ
Röportaj
28 Nisan 2009 Salı 14:25

THY'NİN RUSYA DEVRİMİ

Türk Hava Yolları, Rus pazarında adeta bir devrime imza attı. THY, haftada 7 sefer yapılan Rusya’dan şimdi 60 seferle yılda yarım milyon yolcuyu taşıyor. Son ve en yeni uçuş noktası ise Başkırdistan’ın başkenti Ufa oldu.

Süleyman ŞEN yazıyor…

 

Türk Hava Yolları, Rusya pazarında adeta kabına sığmıyor. 2005 yılında İstanbul–Moskova hattında sadece 7 sefer varken,  şu anda Antalya dahil 60 sefer yapılıyor durumuna gelindi. THY’nin Rusya’da uçuş ağına eklediği son nokta ise Başkırdistan’ın 1.5 milyon nüfusa sahip başkenti Ufa oldu.

 

THY’nin Ufa seferleri Rusya Federasyonu’na altıncı uçuş noktası olarak 4 Mart 2009’da başladı. Haftada 3 tarifeli sefer yapılan Ufa’dan Mayıs ayından Ekim ayına kadar haftada 2 gün de Antalya charter seferleri icra edilecek. THY’nin hedefi Türkiye’ye yolcu akışını artırarak devam ettirmek ve Türkiye ötesi özellikle, Avrupa yolcularını şirkete kanalize etmek.

 

RUSYA’YA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Türk Hava Yolları’nın Rusya Federasyonu Müdürü Mefail Deribaş, Rusya pazarının en çok sefer yapılan Almanya pazarını geçme noktasına çok yaklaştığını söyledi. Ufa hattının tanıtımı için Moskova’dan Ufa’ya gelen ve THY’nin Rus pazarı hakkında gazetecilere bilgi veren Mefail Deribaş, Rusya’nın Türkiye açısından çok yüksek potansiyelli bir pazar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“ Rusya’da 2005’ten itibaren hızlı bir büyüme gerçekleştirdik. THY olarak Türkiye-Rusya ekonomik ve siyasi ilişkilerine katkıda bulunuyoruz. Rusya’ya yatırım yapmak isteyen iş adamları doğrudan direkt uçmak istiyorlar. Ayrıca Rusya’dan Türkiye’ye daha fazla turist gelmesini sağlıyoruz. 2005’te İstanbul-Moskova hattında yalnız 7 seferimiz varken, şu anda yeni açtığımız hatlarla birlikte yaklaşık 50 sefere çıktık. Yaz dönemlerinde direkt Antalya uçuşlarımız başladı. 2009 yılında 2, hatta 4 nokta daha açabiliriz. Böylece THY olarak en çok uçtuğumuz Almanya’yı yakalamış olacağız. Bu yeni hatlar Novosibirsk, Omsk ve Samara olabilir. 2009’da yaklaşık olarak yarım milyon yolcu taşımayı planlıyoruz. Ufa’ya şu an için haftada 3 sefer hakkımız var. Bu rakamı yükseltmek için iki ülke sivil havacılık otoritelerinin anlaşma imzalaması lazım. Amacımız şu an için yüzde 80-90 doluluk oranlarına ulaşmak.  Moskova üzerinden buraya geliniyordu, şimdi 3.5-4 saatte direkt gelinebiliyor. İstanbul-Moskova hattında Ocak-Şubat-Mart 2009’da geçen yıla göre yolcu sayımızı yüzde 70 artırdık.”

 

REKLAM ATAĞINA KALKTIK

2004 yılında THY’de işe başlayan, 2005’te de Rusya Müdürü olarak atanan THY’nin Rusya Federasyonu Müdürü Mefail Deribaş, kısa vadede elde ettikleri başarıyı şu sözlerle anlattı:

“Şu an Moskova hattı olarak en çok sefer yapılan ilk üç hat arasına girdik. Londra ve Düseldorf’tan sonra üçüncü sırada geliyoruz. Yaz dönemlerinde Antalya’ya sefer düzenliyoruz. Moskova-Antalya her gün uçuş var. Doluluk oranlarımız yüzde 60’tan yüzde 80’lere çıktı.

 

ÜLKEMİZE ÇOK PARA GÖNDERİYORUZ

Mefail Deribaş ekonomik krizden Moskova hattı dışındaki hatların etkilendiğini belirterek, ”Sadece taşradaki hatlarımız belli ölçüde etkilendi. Çünkü, buralardaki refah seviyesi biraz daha düşük. Ancak oranlarımız yüzde 75, yüzde 80’lerde devam ediyor. Sıfır karlarla başladığımız seferlerimizde inanılmaz karlar yapmaya başladık. Buradan ülkemize çok paralar gönderiyoruz” dedi.

 

İŞTE BAŞARININ SIRRI

Mefail Deribaş ulaştıkları başarının sırrı ise şu sözlerle anlattı:

“Reklama ağırlık verdik. Her gün bir acenteleri ziyaret edip Türk Hava Yolları’nı anlatıyoruz. Acente müdürlerini 15-20 kişilik gruplarla Türkiye’ye götürüyoruz. THY’nin birimlerini tanıtıyoruz. Yolcu profilimiz orta tabaka ve daha üst kesim. Ama krizde bavul ticareti yapanlar da uçmaya başladı bizimle. 38 milyar dolar ticaret hacmimiz oluştu Rusya ile ve Rusya büyük bir partnerimiz oldu. İkili ilişkilerimiz belki de en iyi döneminde. 2005 yılında her gün tek seferimiz vardı. Yani haftada 7 sefer vardı İstanbul Moskova arasında. Şimdi Moskova’dan Türkiye’ye 28 sefer var haftada. Yani günde 4 sefere çıktı. Biri Antalya, üçü İstanbul olmak üzere. 6 hatta haftada toplam  50 sefer yapıyoruz. THY’nin pazar payı yüzde 20’ye çıktı.”

Rus pazarında en büyük rakipleri olan Aeroflot’un tehlikeli bir rakip olmadığını belirten Deribaş, “Aeroflot tehlikeli bir rakip değil şu an için. Uçak sayısı az, yeni 50 uçaklık siparişleri var. Ama bizi yakalaması zor” dedi.

 

İşte Rusya Müdürü Mefail Deribaş'ın açıklamaları ve gazetecilere verilen davetten kısa bir kesit....

 


airkule.com
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule