MENÜ
İstanbul 10/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
THY’NİN EN YAŞLI YOLCUSU
Türkiye'den
5 Ocak 2019 Cumartesi 09:58

THY’NİN EN YAŞLI YOLCUSU

Türk Hava Yolları(THY), tarihinin en yaşlı yolcusu 102 yaşındaki Tibetli Ang Phurba Sherpini’yi Katmandu’dan İstanbul aktarmalı Boston’a uçurdu

124 ülkede 306 noktaya milyonlarca yolcu taşıyan Türk Hava Yolları dün 85 yıllık tarihinin en yaşlı misafirini ağırladı. Pasaportuna gore 101 yaşında olan ancak gerçek yaşı 102 olan Ang Phurba Sherpini, Nepal’in başkenti Katmandu’dan İstanbul aktarmalı olarak Boston’a seyahat etti.  Sherpini’ye oğlu Ngawang Norbu Sherpa ve gelini Dawa Dolma Sherpa eşlik etti.

Üç kıta arasında seyahat eden 102 yaşındaki Tibetli kadın, 3 Ocak’ta Katmandu’dan İstanbul’a geldi. 102 yaşındaki yolcu, kendisini Amerika kıtasına taşıyacak uçuşu beklemek üzere İstanbul’da bir otele yerleşti. İstanbul’da yaklaşık 21 saat dinlenen Sherpini, dün Türk Hava Yolları’nın TK81 sefer sayılı İstanbul- Boston uçuşuyla Türkiye’den Amerika’ya uçtu.

99 YAŞINDAKİ KIZ KARDEŞİ İLE BULUŞTU

THY uçuş ekipleri ve havalimanı çalışanlarının yoğun ilgisi ile karşılaşan Tibetli kadının, Nepal’de yaşayan 99 yaşındaki kız kardeşini görmek için bu uzun yolculuğa çıktığı öğrenildi. Katmandu’da kardeşine sarılıp öpen Sherpini buradaki akrabalarıyla da bir araya gelerek hasret giderdi.

UZUN YAŞAMIN SIRRINI ANLATTI

Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin ‘Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrı ne?’ sorusuna Tibetli Sherpini, “Budist inanışımıza göre önceki hayatımızda güzel ve sağlıklı yaşamalıyız. Güzel şeyler yapmalıyız. Çocuklarımız, özellikle de gelinim bana iyi bakıyor. Sigara içmedim, alkol kullanmadım. Uzun yaşamanın temel sırrı bu. Bunları yapmadım. İnsanlara yardım etmek, iyi kalpli olmak bunlar da önemli” dedi.

Sherpini’nin oğlu Ngawang Norbu Sherpa ise, “Çok fazla tereyağı yiyor. Her yemekte bir kaşık tereyağı yer mutlaka. Boston’daki doktoru da sordu, ona da tereyağı dedik. Kendisi de ‘yemeğe devam etsin’ dedi. “şeklinde konuştu.

7 ÇOCUĞU DÜNYADAN GÖÇTÜ

102 yaşındaki kadının 10 çocuğundan yedisinin hayatını kaybettiği, iki kızı ve bir oğlunun hayatta olduğu öğrenildi. Yaşlı kadının 12 torunu bulunuyor.

TİBET IŞGAL EDİLİNCE KAÇMIŞ

Ang Phurba Sherpini’nin hayat hikayesi filmleri aratmıyor. Yaşlı kadının oğlu Ngawang Norbu Sherpa, “1959’a kadar Tibet’te yaşıyorduk. Komünistler Tibet’i işgal edince Tibet’ten kaçtık ve Nepal’de Everest’ Dağının bulunduğu Namche Bazaar’a yerleştik.  1999’da da Katmandu’dan ABD’ye geldi annemiz. 2017’de ABD pasaportu alarak ABD vatandaşı oldu. Ben siyasi sığınmacıydım sonra Yeşil Kart sahibi oldum. 5 yıl önce de vatandaşlığımı aldım. Onunla ben ilgileniyorum. Tibet kültüründe büyüklerimizle ilgileniriz. O nedenle annemi Nepal’de yalnız bırakamazdım“ dedi. Ang Phurba Sherpini’nin Boston’da yaşayan yaklaşık 1000 Tibetlinin de en yaşlı kişisi olduğu öğrenildi.

102’NCİ YAŞINI UÇAKTA KUTLADI

Uçuş boyunca Türk Hava Yolları uçuş ekibi tarafından Türk misafirperverliği ile ağırlanan özel misafir için uçakta pasta da hazırlandı. 102’nci yaşını kutlayan Sherpini kendisine yakın ilgi gösteren uçuş ekibine beyaz renkli geleneksel bir şal hediye etti. THY görevlilerine teşekkür eden 102 yaşındaki kadın, kendisi ve ailesine gösterilen misafirperverlik ve kolaylıklar için teşekkür etti.

NEDEN THY‘Yİ TERCİH ETTİLER

Ngawang Norbu Sherpa bu uzun yolculuk için neden THY’yi tercih ettikleri sorusu üzerine,”THY hem en iyi fiyat hem de en iyi bağlantı sunduğu için tercih ettik. 2013’de bir kez THY ile uçmuştum ve çok memnun kalmıştım. Bilet almaya gittiğimizde annemin 102 yaşında olduğunu söyledim ve yardım istedim. THY Boston yetkilileri business class’ta uçurabileceklerini söyleyerek bize yardımcı oldular. Bu onun en uzun uçuşuydu. Birkaç kez birlikte Avrupa’ya ve Kanada’ya seyahat ettik. 21 Kasım’da Boston’dan İstanbul’a uçtuk, burada 9 saat lounge’ta dinlendikten sonra Katmandu’ya gittik” cevabını verdi.

SÜLEYMAN ŞEN-AİRKULE.COM

 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule