MENÜ
İstanbul 12/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
THY ÇİNGENE KIZI MOZAİĞİNİ TAŞIDI
Türkiye'den
27 Kasım 2018 Salı 20:12

THY ÇİNGENE KIZI MOZAİĞİNİ TAŞIDI

Türk Hava Yolları, Çingene Kızı Mozaiği’nin Amerika’da bulunan eksik parçalarını ait olduğu topraklara geri getirdi

Türkiye’nin tarihi mirası Zeugma Mozaikleri’nin arasında bulunan ve milattan önce ikinci yüz yıldan günümüze kalan Çingene Kızı Mozaiği’nin eksik parçaları, Türk Hava Yolları’nın TK6 sefer sayılı Şikago – İstanbul uçuşuyla Türkiye’ye getirildi.

Türkiye ve Anadolu coğrafyasında yaşamış medeniyetler için tarihi bir öneme sahip olan Çingene Kız Mozaiği’nin ABD eyaleti Ohio’da bulunan eksik parçaları Türkiye’ye geri getirildi. THY’nin Şikago – İstanbul uçuşu ile dün Türkiye’ye taşınan parçalar, Zeugma Mozaiklerinin sergilendiği müzeye teslim edilmek üzere İstanbul’dan Gaziantep’e götürülecek. Türk Hava Yolları bu özel operasyonda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sponsor oldu.

UÇUŞA ÖZEL OLARAK HAZIRLANDI

Milattan önce ikinci yüzyılda tasarlanan ve günümüzde etkileyici görüntüsünü koruyan Çingene Kızı Mozaiği’nin eksik parçaları, Türk Hava Yolları’nın özel kargo operasyonlarında uyguladığı teknikler ile uçuşa hazırlandı. Toplamda 1,3 ton ağırlığında olan parçalar, tarihi dokuya zarar vermeyecek özel kâğıtlara sarılarak, ahşap sandıklara yerleştirildi. İstanbul’a getirilen parçaların taşındığı Boeing 777-300ER tipi yolcu uçağına bu taşımaya gösterilen özen nedeniyle başka kargo taşıması kabul edilmedi.

47 YIL ÖNCE KAÇIRILDI

Gaziantep’ten 47 yıl önce kaçırılan eksik parçalar arasında, Çingene Kız Mozaiği’nin çevresini oluşturduğu düşünülen; Genç Satir, Pan Maskesi, Kadın Tiyatro Maskesi, Hint Tavus Kuşu, Maenad Maskesi ve Gagasında Bitki Dalı Tutan Kuş gibi 12 parça bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, ABD’de altı yıl boyunca gösterdiği özverili çalışmalar neticesinde Türkiye’ye yeniden kazandırılan parçalar, 1700 metrekarelik alanı ile dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmek üzere Türk Hava Yolları tarafından Gaziantep’e götürülecek. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule