MENÜ
İstanbul 14/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SON DÖNEMİN GÖZDE MESLEĞİ:PİLOTLUK
Havacılık Haberleri
14 Kasım 2018 Çarşamba 11:08

SON DÖNEMİN GÖZDE MESLEĞİ:PİLOTLUK

Pilotluk son dönemin gözde mesleği. Bunda aldıkları çok özel eğitim nedeniyle sayılarının az olması ve havacılık sektöründeki hızlı gelişme etkili. Yeni başlayana 21 bin liranın verildiği sektörde, tecrübeli bir pilotun maaşı ise 60 bin TL'yi buluyor

Havacılık sektörü hızla büyüyor. Sektördeki gelişmeler ve sunduğu imkanlar, pilotluk mesleğini cazip hale getiriyor. Pilotluğu kariyer planına alan gençlerin sayısı da hızla artıyor. Her yıl dünyada 20 bin, Türkiye'de ise 750-1000 pilota ihtiyaç duyuluyor. Sektördeki açığı gidermek için pilotluk eğitimi veren üniversite ve kurum sayısı da hızla çoğalıyor.

İŞ GARANTİSİ VAR

Posta'nın haberine göre, bu üniversitelerden mezun olanlar, hem yurt içinde hem de yurt dışında iş bulma sıkıntısı yaşamıyor. Pilotlukta gelecek 20 yılda iş bulmak garanti. Ayrıca maaşlar da oldukça yüksek. Mesleğe yeni başlayan pilot ayda 21 bin lira alırken, zaman içinde deneyim kazanan pilotun maaşı ise 60 bin lirayı buluyor. Bu da eğer özel üniversitede eğitim alınmışsa yıllık 100 bin lirayı aşan masrafın, kısa sürede dönebileceğini gösteriyor.

KADIN SAYISI AZ

Türkiye'de 8 bin 350 pilot görev yapıyor. Bunun 250'si kadın pilot. Her yıl hızla artan pilot ihtiyacını karşılamak için eğitim veren devlet üniversiteleri Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi. Ancak artan pilot ihtiyacı nedeniyle özel üniversiteler de bu dala yöneldi. Bunlar; Özyeğin Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Girne Üniversitesi.

EĞİTİM 4 YIL

Pilot eğitimi İngilizce hazırlık hariç üniversitede 4 yıl. Hususi pilot lisansı (PPL) eğitimi; 45 saat PPL uçuş, 5 saat gece uçuşu ve 81 saat sorumlu pilot uçuşunu kapsıyor. 180 saat teorik eğitim veriliyor. PPL ticari amaçlı kullanılamıyor. Ticari Pilot Lisansı (CPL) ise 78 saat uçuş eğitimini içeriyor. Ticari pilot yetkisi, aletli uçuş ve çift motor yetkisini kapsıyor.

ARANAN GENEL ÖZELLİKLER

-T.C. vatandaşı olmak

-En az lisans mezunu (örgün veya açık öğretim) olmak

-Yabancı dili (İngilizce) üst seviyede olmak.

-Erkek adaylar için boy 165 cm'den (kadında 160 cm) kısa, 195 cm'den uzun olmamak.

-Askerliği yapmış olmak veya eğitim başlangıç tarihi itibarıyla en az 2 yıl tecilli olmak.

- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği hastanelerden sağlık muayenesini yaptırmak.

-Adli sicil kaydı bulunmamak.

HAVAYOLLARI ALMAYA HAZIR

Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Hatice Küçükönal, 4 yıllık eğitimde ücretin yıllık 48 bin lira olduğunu belirtti. Küçükönal, "Uçuş ücreti de bir defa alınan 54 bin euro (330 bin lira)" dedi. THY ve Pegasus ile 'eğitim İşbirliği Protokol'ü bulunan üniversitenin, mezunları THY, Sun Express, Pegasus, Onur Air, Ayjet ve Corendon gibi havayollarında hemen pilot olabiliyor.

THY'YE HER YIL 600 KİŞİ

Türk Hava Yolları (THY), 4 bin 800 pilot ile hizmet veriyor. Hızla büyüyen ve dünya markası haline gelen THY, kaptan pilot ve ikinci pilot olarak her yıl 600 kişiyi bünyesine katıyor. THY ihtiyaç duyduğu pilot adaylarını, hem THY Aydın Çıldır Uçuş Akademisi'nde hem de Türkiye'deki diğer uçuş okullarında yetiştiriyor. Daha fazla pilot ihtiyacı doğarsa, onu da yurt dışında anlaşmalı olduğu akademilerden karşılıyor.

ATLASGLOBAL KENDİSİ EĞİTİYOR

Atlasglobal pilot ihtiyacını, anlaşmalı olduğu üniversiteler ve kendi okulu Atlantik Uçuş Okulu'ndan karşılıyor. Üniversite mezunu olanlar, Atlantik Uçuş Okulu'nda pilotluk eğitimi alabiliyor. ATPl (9'dan fazla yolcusu olan uçakta kaptanlığı sağlayan) eğitim ücreti, 350 bin lira. Devamında alınan tip eğitim ücreti ise 250 bin lira.

Posta

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Turgut
 16 Kasım 2018 Cuma 18:01
Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.Yazıda pilotluk için 20 yıl iş bulmakta sıkıntı yaşanmaz deniliyor günümüzde hızla gelişen teknoloji bana kalırsa 10-15 yıl içerisinde uçağı pilotsuz uçuracak aşamaya gelecek ve bu yazılımlar pilotlardan daha ucuz olduğu için pilotluk bitecek.
 Dikkat
 15 Kasım 2018 Perşembe 18:40
Burda en önemli faktör okul seçimi okullar iş garantisi diyerek pilotluk hevesi olan gençleri çabucak kazanmayı istiyorlar sonuçta 600,000₺ bulan ödeme yapılıyor pilot sertifikasını alıyor ama iş bulamıyor bu gerçeğe dikkat ederek uçuş okulu seçilirse hayalleri gerçeğe dönüşür
 Orhan
 15 Kasım 2018 Perşembe 03:42
İyi bir uçuş okulundan mezun olmaz iseniz ve ingilizceniz yeterli olmaz ise beyin el melekeniz zayıfsa first officer olabilecek aşamaları geçemez şirketlerin sınavlarında başarısız olur hayal kırıklığı yaşarsınız karar verirken iyi düşünün derim
 İş garantisi falan yok
 14 Kasım 2018 Çarşamba 16:09
Tabi ki her sektörde olduğu gibi bu sektörde de okulu bitirmek iş bulunacağı anlamına gelmiyor. Hele ki bu meslekte hayatınız sınavla geçer. İşe girerken de dlr idi, crm mükakatları idi, icao ingilizce level sınavları idi, simülatörler idi derken bir sürü sınava girip ancak iş bulabilirsiniz. Belirli bir niteliğiniz yoksa, o saydığınız üniversiteler umut verip paranızı alır; ama siz yine işsiz kalırsınız.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule