MENÜ
İstanbul 14/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SIVI YASAĞINDA DEĞİŞİKLİK
Havacılık Haberleri
25 Mayıs 2018 Cuma 07:50

SIVI YASAĞINDA DEĞİŞİKLİK

Bugüne kadar kontrol edilmeyen 100 ml’den az olan içecek, ilaç, parfüm, jel, aerosol gibi sıvılar, patlayıcı olma riskine karşı artık taranacak. Bu amaçla Atatürk Havalimanı'na 21 adet LEDS cihazı yerleştirildi

NEDEN GEREK GÖRÜLDÜ

Türkiye, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı‘nın (ICAO) getirdiği zorunluluk gereği Ekim 2012’de uçaklara sıvı yasağını uygulamaya başladı. Uygulama kapsamında 100ml’den büyük sıvılar uçağa alınmıyordu. Ancak 2006 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’dan New York’a giden bir uçakta El Kaide üyesi bir yolcunun çantasında el yapımı sıvı patlayıcı tespit edildi. Eylemi yapamadan yakalanan El Kaideli teröristten alınan istihbarat doğrultusunda, Londra’dan ABD ve Kanada’nın değişik şehirlerine yapılacak 8 seferde uçak içerisinde sıvı patlayıcı ile eylem planlandığı ortaya çıktı. ICAO ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı(ECAC), uzun incelemeler ve tartışmalar sonrası, 100 ml’den küçük sıvılarla da terör eylemi yapılabileceği sonucuna varınca yeni kararı uygulamaya koydu.

21 ADET LEDS CİHAZI ALINDI

Yeni uygulama kapsamında Atatürk Havalimanı’na 21 adet Sıvı Patlayıcı Tespit Cihazı (LEDS) konuldu. Bunlardan 13’ü Dış Hatlar Terminaline, 5’i İç Hatlar Terminaline, birisi de özel uçak yolcularının geçiş yaptığı Genel Havacılık Terminali’ne yerleştirildi. Kontrollerin bir hafta içerisinde başlaması bekleniyor.

KONTROLLER NASIL YAPILACAK

Dış Hatlar Terminali’nde pasaport kontrolünden geçen veya transit olarak başka bir noktaya devamı olan yolcular, uçaklarına binmeden önce el çantalarındaki 100 ml’den küçük ilaç, jel, aerosol, parfüm, krem, koltuk altı sprey, içecek veya herhangi bir çeşit sıvıları, Sıvı Patlayıcı Tespit Cihazı’ndan(LEDS) geçirecek. İç Hatlar Terminali’nden seyahat eden yolcuların ise ikinci kontrol noktasından sonra yanlarındaki 100ml’den küçük sıvı, aerosol ve jelleri LEDS cihazlarında incelenecek.

LEDS’e konulan bir sıvının sinyal vermesi halinde söz konusu sıvı herhangi bir patlayıcı olma ihtimaline karşı detaylı analize gönderilecek, yolcusu ise ayrıca güvenlik incelemesine tabii tutulacak.

Herhangi bir sinyal vermeyen sıvı, aerosol ve jeller (SAJ) ise söz konusu bu sıvı patlayıcı tespit cihazında kontrole tabii tutulduktan sonra uçağa alınacak. Havalimanından seyahat edecek yolcuların yüzde 40 gibi bir oranının yeni uygulamaya tabi olması planlanıyor.

SÜLEYMAN ŞEN/AİRKULE.COM-ÖZEL

 

 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule