MENÜ
İstanbul 14/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SCANDINAVIAN MOUNTAINS AIRPORT
Havacılık Haberleri
30 Aralık 2019 Pazartesi 17:02

SCANDINAVIAN MOUNTAINS AIRPORT

Dünyada ilk kez Hava Trafik Kontrol Kulesi olmadan çalışmak üzere tasarlanmış uluslararası havaalanına ilk uçak indi

“Sälen Airport-Dalarna” ya da Sälen Trysil Havaalanı olarak da adlandırılan “Scandinavian Mountains Airport” Norveç sınırına yakın, İsveç'in Dalarna şehrinde yer alan bir havalimanı…

Havalimanı 22 Aralık 2019 günü açıldı. Havalimanını diğer meydanlardan ayıran en önemli özelliği ise Hava Trafik Kontrol Kulesi yerine sanal bir kule ile çalıştırılmak üzere tasarlanmış ilk havalimanı olması.

SAS havayolları, dün bu yeni havaalanına ilk uluslararası uçuşunu gerçekleştirdi; SK2271 sayılı sefer ile  Kopenhag’dan (Danimarka) gelen Airbus A320NEO tipi uçak, Sälen’e (İsveç) iniş yaptı. Bu uçuş, havacılık tarihine bir önemli “yenilik” olarak yazıldı.

Havalimanının IATA kodu SCR, ICAO kodu ESKS… Sälen Trysil Havaalanı olarak da adlandırılır. Koordinatlar (Enlem ve Boylam): 61 ° 09'22.7 ″ N 12 ° 50'14.5 ″ E

Sanal Kuleyi biraz açıklayalım:

Yaklaşmakta olan uçak yaklaşık (100 mil gibi) Hava Trafik Kontrolörü varmış gibi meydanın frekansını bağlayarak, meydandaki son hava raporunu anlık olarak alır. Alçalmayı oraya en yakın hava trafik kontrol merkezine rapor eder. Son 30 mil kala, kullanılan pisti, rüzgarı, mahalli basıncı, hava sıcaklığı gibi tüm detayları da anlık olarak online sanal kuleden alarak inişini planlar. Aynı frekansta başka trafiklerin de duyması için uçağın pilotu, uçuşunu raporlar. Sanal kulede hiç insan çalışmaz ve tamamen bilgisayar kontrollü verileri yayınlar.

Havaalanı, İsveç'teki Sälen, Idre ve Trysil kış sporları tesislerine turist getirmeyi amaçlayan hem tarifeli hem de hava-taxi hizmetleri için tasarlanmış. Norveç sınırdan 7 km uzaklıktaki Malung-Sälen'de, Rörbäcksnäs yakınlarındaki Mobergskölen'de bulunan küçük bir spor alanının bulunduğu yere inşa edildi ve 1999 yılında açılan Pajala Havaalanı’ndan sonra İsveç'teki son havaalanı.

ŞEREF SEZGİN - Airkule.com

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule