MENÜ
İstanbul 13/20
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SATÜRN’ÜN UYDUSUNDA YAŞAM İHTİMALİ
Dünyadan
29 Haziran 2018 Cuma 08:04

SATÜRN’ÜN UYDUSUNDA YAŞAM İHTİMALİ

Güneş Sistemi'nin 6'ncı gezegeni olan Satürn'ün en büyük uydusu Enceladus'ta bulunan karbon temelli kompleks moleküller, yaşamın var olma ihtimalini artırdı

Satürn'ün altıncı en büyük uydusu olan Enceladus'ta kompleks karbon bazlı moleküller bulunması, bu uyduda yaşamın var olma ihtimalini artırdı. Şimdiye kadar yalnızca Dünya'da ve bazı meteorlarda rastlanan moleküllerin, uydunun merkezinde bulunan sıcak kayalar ile donmuş yüzeyin altında yer alan okyanusun etkileşimi sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve İtalya Uzay Kurumu'nun (ASI) ortak projesi olan Cassini uzay aracından gelen veriler, karbon temelli kompleks moleküllerin varlığı Enseladus'ta yaşamın var olma ihtimalini artırıyor.

Cassini'den gelen bilgileri değerlendiren Heidelberg Üniversitesi'nden Dr. Frank Postberg, "Bu kadar büyük moleküller ilk defa Dünya dışında sudan oluşan bir gezegende görülüyor. Dünya'da bu moleküller biyolojik olarak yaratılıyor ama Enceladus'takilerin başka şekilde ortaya çıkmış olma ihtimali de var. Bu moleküller hayatın var olması için bir şart. Fakat şu anda bunların biyolojik olarak mı yaratıldığını, uyduda prebiyotik bir kimyasal süreç veya yaşam olup olmadığını söyleyemeyiz" şeklinde açıklama yaptı. Geçen yıl eylülde görevini tamamlayan ve Satürn'ün atmosferine girerek yanan Cassini aracı, yaşam belirtilerini bulmak için tasarlanmamıştı. Uydunun uzaya fırlatıldığı dönemde bilim insanları Enceladus'tan uzaya fışkıran suların varlığını henüz keşfetmemişti. Cassini bunları Satürn sistemine girdikten sonra ilk olarak 2005'te keşfetti. Şu an yeryüzünde bu tür moleküllerin biyolojik olarak yaratılıp yaratılmadığını tespit edecek teknolojiler bulunuyor.

Dr. Postberg "Mantıklı olan bü sonraki adım, Enceladus'ta kısa süre içinde, bu göreve özel tasarlanmış bir araçla tekrar giderek orada hayat olup olmadığını tespit etmek" diyor.

Sabah

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule