MENÜ
İstanbul 14/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
PEGASUS KADIN İSTİHDAMINDA LİDER
Havacılık Haberleri
8 Eylül 2020 Salı 14:07

PEGASUS KADIN İSTİHDAMINDA LİDER

Pegasus Hava Yolları da 2025 yılı için hedeflediği kadın çalışan sayısına 5 yıl önceden ulaştı

Pegasus Hava Yolları da 2025 yılı için hedeflediği kadın çalışan sayısına 5 yıl önceden ulaştı. Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Nane, “İcra kurulumuzun yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor. Şirket genelinde yüzde 32,2 kadın çalışan var. Bazı bölümlerimizde kadın çalışanların oranı erkekleri geçmiş durumda” dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerine göre de 2003 yılında 65 bin olan personel sayısı artık 200 binleri de geçti. İstihdamdaki artış kadın çalışan sayısına da olumlu yansıdı.

KADIN PİLOT SAYISI DA ARTIYOR

Pilot, teknisyen, hava trafik kontrolörleri de dahil sektördeki her meslek grubunda kadın sayısı artıyor. 2 yıl önceki verilere göre, kadın çalışan oranı havayolu taşımacılığında yüzde 32 ila yüzde 60, kargo taşımacılarında yüzde 12- 15, daha çok ulusal savunma havacılığını destekleyen tasarım/imalat odaklı havacılık kuruluşlarında yüzde 8 – 25 arasında değişiyor. Mesleklere göre kadın çalışan oranı, mühendislerde yüzde 30, pilotlarda yüzde 3,5, kabin hizmetlerinde yüzde 65, bakım teknisyenlerinde yüzde 1,7 oldu. SHGM tarafından 2018 yılında “Sivil Havacılıkta Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme” çalışmaları da başlatılırken özellikle kadınları havacılıkla ilgili alanlarda eğitim ve öğretime teşvik etmek üzere SHGM bünyesinde, Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu da kuruldu.

"BAZI BÖLÜMLERDE KADIN SAYISI ERKEKLERİ GEÇTİ”

2025 yılı kadın çalışan sayısı hedeflerini şimdiden tutturduklarını vurgulayan Nane, “İcra kurulumuzun yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor. Şirket genelinde yüzde 32,2 kadın çalışan var. Bazı bölümlerimizde kadın çalışanların oranı erkekleri geçmiş durumda. Teknik ve pilotaj bölümlerinde ise kadın çalışan sayımız az, amacımız buralardaki yüzdeyi de yukarıya çıkarmak. Çünkü 2025 yılında kadın çalışan hedefimizi yüzde 25 olarak belirlemiştik. Biz şimdiden o hedefi yüzde 32,2 ile tutturduk ama şirketi daha verimli kılmak için bunu daha da ileriye götürmek istiyoruz. Asıl amacımız verimliliği artırmak, verimliliği artırdığınız zaman, bunu yapmayan şirketlerden öne geçmiş oluyorsunuz. Bu da size pozitif rekabet avantajı sağlıyor” dedi.

“VERİMLİLİK İÇİN YERİMİZİ KADINLARA BIRAKMALIYIZ”

İş dünyasında verimlilik vurgusu yapan Nane, “Kadınlarla beraber çalışmak hatta onları yetkilendirmek, kariyerlerinde ileriye gidebilecekleri ortamları sağlamak bizlerin görevidir. Bunu biz erkekler yapmalıyız; madem erkek egemen bir toplumdayız, verimliliği sağlamak istiyorsak yerimizi kadınlara bırakmalıyız. Neşat Ertaş’ın “kadınlar insansa, biz insanoğluyuz” diye çok güzel bir sözü var. Ertaş da farklı bir boyutta kadınların önemini dile getiriyor. Kadınlar, hayatın her noktasında erkeklerle eşit derecede önemlidir. İş dünyasında erkeklerden daha da önemli, yapılan çalışmalar hep bunu gösteriyor. Çünkü daha sakin, rasyonel karar verebiliyorlar” diye konuştu.

Gül KABA-Hüseyin ÇAKMAK / DHA

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule