MENÜ
İstanbul 17/22
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KARA KUTULAR ÇÖZÜLDÜ
Dünyadan
17 Nisan 2018 Salı 10:14

KARA KUTULAR ÇÖZÜLDÜ

İran’da 11 Mart 2018 tarihinde düşerek 11 kişiye mezar olan Başaran Holding’e ait TC-TRB tescilli Bombardier Challenger 604 tipi uçağın kara kutuları çözüldü

Mina Başaran ve arkadaşlarının Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ‘Bekarlığa Veda Partisi dönüşünde İran’ın Çaharmahal - Bahtiyari Eyaletindeki Kiyar ilçesinde dağlık bölgeye düşen Başaran Holding’e ait TC-TRB tescilli uçakta 3 kişilik mürettebatla birlikte 11 kişi hayatını kaybetmişti. Kaza tüm Türkiye’yi yasa boğmuştu.

FRANSA’DA ÇÖZÜLDÜ

Kazayı aydınlatacak kara kutular İran’da teknik imkansızlıklar nedeniyle Fransa’ya gönderilmişti. Fransa Kaza Araştırma ve İnceleme Bürosu’nda(BEA) yapılan çalışmalarda, uçuş verilerinin kaydedildiği FDR(Flight Data Recorder) ile kokpitte yapılan konuşmaların kaydedildiği CVR(Cockpit Voice Recorder) çözüldü. Kazanın nedenini ve oluş şeklini aydınlatacak olan iki kara kutunun kayıtları Fransa, İran, Kanada ve Türkiye’nin katılımıyla deşifre edildi. Araştırma ve incelemeyi yürüten İran yetkililerine kazanın aydınlatılması sürecinde gerekli tüm destek veriliyor. Bombardier Challenger 604 tipi uçağın imalatçı ve tasarımcı devleti olması sebebiyle Kanada Taşımacılık Emniyet Kurulu (TSB) ile hava aracının tescil ve işletici devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu çalışmalarda akredite temsilci sıfatıyla yer alıyor.

KAPTAN PİLOT HALA ARANIYOR

Kara kutular deşifre edilmek üzere kısa bir önce İranlı yetkililer tarafından Fransa Kaza Araştırma ve İnceleme Bürosu’na götürülmüştü. Fransa, Kanada ve Türkiye’nin FDR ve CVR kayıtlarının deşifre edime sürecinde İranlı yetkililere gerekli tüm desteği verdikleri öğrenildi. Öte yandan İranlı yetkililer bölgeyi iyi bilen köylülerin de yardımıyla uçağın Kaptan Pilotu Beril Gebeş’i arama faaliyetlerini sürdürüyor.

Süleyman ŞEN-Airkule.com

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 specialist
 23 Nisan 2018 Pazartesi 10:24
şu anda kara kutu çözümlemelerini Fransa'daki merkez hariç kimse bilmiyor. yani Türkiyedeki yetkililer de bilgi sahibi değil bildiğim kadarıyla.
 Farsi
 23 Nisan 2018 Pazartesi 10:00
Cumali sen biliyorsan kara kutulardan ne çıktı söyle de öğrenelim. Yazmadığına göre demek ki şu anda bilgi bu kadar...
 Cumali
 23 Nisan 2018 Pazartesi 01:17
Eee ne oldu sonunda? Karakutular cözüldü diye baslik atmissiniz habere ama basligin altinda devam eden satirlarda hic baslik ile alakasi olmayan bir konu mevcut peki sonuc ne, bu bile yok. Yakismiyor size.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule