MENÜ
İstanbul 12/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İSTANBUL HAVALİMANI'NA İNDİ
Havacılık Haberleri
5 Ekim 2021 Salı 13:18

İSTANBUL HAVALİMANI'NA İNDİ

Dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An-225 Mriya yakıt ikmali için İstanbul Havalimanı’na indi

İstanbul Havalimanı, bu kez dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An225’i ağırlıyor. Türkçe karşılığı ‘Hayal’ olan An-225 Mriya yakıt ikmali için İstanbul Havalimanı’na indi.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’den ekim ayının başında kalkış yapan An-225, 5 Ekim’e kadar sürecek ticari uçuşunun ilk durağı olan Kazakistan’ın Almatı şehrine, oradan da Çin’in Tianjin şehrine uçtu.
Tianjin’ den Almatı’ye geri dönen uçak, buradan kalkış yaparak bugün saat 12:00 sıralarında yakıt ikmali için İstanbul Havalimanı’na iniş yaptı. Yer hizmetleri HAVAŞ tarafından sağlanan ve iki saat İstanbul Havalimanı’nda kalması beklenen uçak, daha sonra Avusturya’nın Linz şehrine gidecek. PCR testi taşıdığı öğrenilen uçak Linz’den sonra tekrar Kiev’e geçecek.


UZAY MEKİĞİ TAŞIYICISI OLARAK DÜŞÜNÜLDÜ
İlk uçuşunu 21 Aralık 1988’de yapan uçak, Sovyetler Birliği döneminde ilk olarak uzay mekiği taşıyıcısı olarak düşünüldü.  Sovyet Birliği’nin dağılmasıyla proje sona ererken uçak da 1994 ve 2001 yılları arasında hiç uçmadı. Ticari kargo taşımacılığı yapması için modernizasyon çalışmaları ve sertifikasyon testlerinin başarıyla sonuçlanmasının ardından kargo uçağı olarak kullanılmaya başlandı.


SADECE BİR TANE ÜRETİLDİ
Bugüne kadar sadece bir adet üretilen uçak 250 ton maksimum yük kapasitesine sahip ve saatte 850 kilometre hıza ulaşabiliyor. 84 metre uzunluğunda, 18.1 metre yüksekliğindeki uçağın havalanabilmesi için 3 bin 500 metrelik piste ihtiyaç bulunuyor.
Sadece ihtiyaç duyulduğu anlarda havalanan ve bir sonraki seferi için yerde uzun süreler bekleyen uçak havalandığında başta çevrimiçi uçuş takipçileri olmak üzere havacılık meraklıları tarafından ilgi ile takip ediliyor.

 
Uçağın özellikleri
Mürettebat: 6
Boş ağırlık: 285 ton
Alabileceği En Fazla Yük: 250.ton 
 Azami Kalkış Ağırlığı: 640. ton 
Uzunluk: 84 m 
Yükseklik: 18,1 m 
Kanat açıklığı: 88,40 m 
Tekerlek Sayısı: 32

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule