MENÜ
İstanbul 11/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İHA'LAR KÖTÜ ELLERE DÜŞERSE
Dünyadan
8 Nisan 2018 Pazar 10:34

İHA'LAR KÖTÜ ELLERE DÜŞERSE

İnsansız hava araçları teknolojisinin kötü amaçlı kullanılma olasılığı herkesi korkutuyor. Katil robot ve ölümcül otonom silahların önlenmesi anlaşması Birleşmiş Milletlerin gündeminde...

Bir kelebek büyüklüğünde insansız hava aracı (İHA-Drone) düşünün. Yapay zekası sayesinde kendini yönlendirerek uçuyor. İşlemcileri bir insandan 100 kat daha hızlı hareket etmesini sağlıyor. Tıpkı cep telefonunuzda olduğu gibi bir kamerası ve alıcıları var. Cep telefonu uygulamasında olduğu gibi yüz tanıma teknolojisine sahip. Ancak oldukça masum görünen bu küçük iHA'nın sahip olduğu başka bir özellik daha var; içinde 3 gramlık patlayıcı bulunuyor. Bu ne anlama geliyor? Bu kelebek gibi uçan jHA, artık dijital bir “sniper”a  dönüşmüş durumda.

HERKES ERİŞEBİLİR

Yüz tanıma teknolojisi sayesinde kendisine hedef gösterilen bir kişiyi bulabilir ve saldırabilir. Eğer niyetiniz kötüyse içindeki patlayıcıyı da kullanabilirsiniz, kimyasalı da. Üstelik bu İHA'ların boyu küçültülebilir. Kötü ellere geçmesi halinde uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında bir anda onlar, hatta yüzlerce kişinin ölümüne neden olabilir. Bu eylemi gerçekleştiren bir terörist de olabilir, tıpkı ABD'de silahlı katliam gerçekleştiren bir kişi gibi, akli dengesi yerinde olmayan biri de. İşin en korkutucu kısmıysa, belirli bir düzeyde teknik bilgiye sahip herhangi bir kişinin online olarak çok kolayca erişilebilir bu İHA'yı bir silaha dönüştürme ihtimali olması. Bu ihtimal ne kadar yüksek?

Resmen açıklanan ilk İHA saldırısı

Rusya Savunma Bakanlığı, ocak ayında yaptığı açıklamada Suriye'deki Tartus ve Lazkiye'de bulunan Hmeymim üslerine 6 Ocak'ta en az 13 el yapımı İHA ile saldırı düzenlendiğini bildirmiş, İHA'ların görüntülerini paylaşmıştı. Bu açıklama, resmi ilk askeri İHA saldırısı olarak kayıtlara girerken, saldırının "kimliği belirsiz unsurlarca gerçekleştirildiği" belirtilmişti. Rus Sputnik Haber Ajansı ocak ayındaki saldırı sonrası yayımladığı haber analizinde, "Askeri uzmanlar, Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim ve Tartus üslerine İdlib'den saldırı gerçekleştiren örgütlerin elindeki İHA'ların ABD'nin elinde bulundurduğu cinsten olduğuna ve bu İHA'ların benzerlerinin daha önce de (terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı) PYD'de ortaya çıktığına işaret ediyor. Hmeymim'e ikinci İHA saldırısı mart ayında yaşandı" yorumunu paylaşmıştı.

ŞULE GÜNER - Para

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule