MENÜ
İstanbul 12/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HAYABUSA2 ASTEROİTE İNDİ
Dünyadan
22 Şubat 2019 Cuma 18:17

HAYABUSA2 ASTEROİTE İNDİ

Güneş sistemindeki hayatın başlangıcına ilişkin veriler toplamak üzere Japonya'nın uzaya gönderdiği Hayabusa2, 300 milyon kilometre uzaklıktaki asteroite indi

Japonya'nın güneş sistemindeki hayatın başlangıcına ilişkin ipuçları bulmak üzere uzaya gönderdiği uzay aracı Hayabusa2, 300 milyon km uzaklıktaki asteroite başarılı şekilde iniş yaptı.

Güneş Sistemi'nin oluşum döneminden kalma Ryugu asteroitinin yüzeyine 5 gramlık 1 mermi ateşleyen Hayabusa2, yerden kalkan tozu haznesine aldı. Tozu incelemeye başlayan uzay aracı ilgili verileri Dünya'ya göndermeye başladı bile. Ancak daha fazla inceleme için araç tozu 2020'de Dünya'ya geri getirmiş olacak.

Japon Uzay Araştırmaları Ajansı'ndan (JAXA) bilim insanları yaptıkları açıklamada görevin şimdiye kadarki tüm aşamalarının başarılı olduğunu duyurdular. Aracın gönderdiği ilk görüntüler bilim dünyasında heyecan yarattı.

Mermi tekniği yöntemi çığır açabilir

Mermi yoluyla yüzeyden toz örneği almak aracın planlanan üç görevinden ilkiydi. Toplanan örneğin tatmin edici düzeyde olması halinde bu yöntemin ileride gezegen araştırmalarında önemli farklar yaratacağına inanılıyor.

Ryugu asteroitinin güneş sisteminin oluştuğu zaman dilimi olan 4,6 milyar yıl öncesinden kalma büyük miktarda organik materyal ve su molekülleri barındırdığı düşünülüyor. Bu tip asteroitlerin yaşamı dünya gibi gezegenlere getirmiş olabileceği sanılıyor.

İkinci görevinde Hayabusa2 asteroit yüzeyinin altında daha derin bir katmandaki maddeleri inceleyebilmek adına daha güçlü bir mermi ateşleyecek. Bu şekilde uzay radyasyonu ve dış etkenlere maruz kalmamış taze örneklere ulaşılması hedefleniyor.

Hayabusa2'nin kendi kamerası ve kuvvetli algı dedektörleri bulunuyor ancak inişinin ardından çevre araştırmaları için iki küçük robotu daha yüzeye bıraktı. MINERVA-II adlı minik robotların da kendi kameraları ve sensörleri var. Aralık 2014'te fırlatılan ve 2020'de Dünya'ya dönecek olan Hayabusa2 uzay aracı ve tüm görevin Japonya'ya maliyeti 270 milyon dolar oldu.

Sertaç Aktan-Euronews

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule