MENÜ
İstanbul 11/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HAVADA FACİAYA KIL PAYI
Havacılık Haberleri
12 Eylül 2017 Salı 07:48

HAVADA FACİAYA KIL PAYI

Atatürk Havalimanı'ndan Beyrut'a gitmek üzere havalanan THY uçağı, aynı anda inişe geçen helikopterle burun buruna geldi

HAVADA TEHLİKELİ YAKINLAŞMA

Atatürk Havalimanı’ndan Beyrut’a gitmek için havalanan THY uçağına aynı anlarda inişe geçen emniyet helikopterinin tehlikeli şekilde çok yakın geçtiği ortaya çıktı. 200’den fazla yolcusu bulunan Airbus 330 uçağı ile helikopter arasında sadece 300 feet(yaklaşık 100 metre) kaldı.

Tehlikeli yakınlaşma 20 Ağustos Pazar günü yaşandı. TK 824 sefer sayılı, Airbus 330 tipi Türk Hava Yolları uçağı, İstanbul-Beyrut seferini yapmak üzere saat 13.00’te havalandı. 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindeki ‘17-35’ pistinden kalkış yapan uçak, pistten teker kesip yükselmeye başladığı anda pilotlar bir anda çok yakınlarında bir helikopter gördü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Havacılık Şube Müdürlüğü’ne bağlı emniyet helikopteri, THY uçağı yükselmeye başladığı sırada aynı anda inişe geçti. Hava trafik kontrolörünün talimatları dışında inişe geçen helikopter ile Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Beyrut seferini yapan uçağı arasında 300 feet(yaklaşık 100 metre) mesafe kaldı.  

TCAS SİSTEMİ DEVREYE GİRMEDİ

İçerisinde 200’den fazla yolcu bulunan Airbus 330 tipi uçağın pilotları soğukkanlı şekilde tırmanışa tam güç devam ederken, irtifa belli bir limitin altında olduğu için acil durumda pilotları uyaran ikaz sistemi TCAS(Trafik İkaz ve Çarpışmayı Önleme Sistemi) devreye girmedi. Havacılıkta ‘Air Miss’ diye adlandırılan iki hava aracının tehlikeli şekilde birbirlerine yaklaşması durumunda TCAS sistemi devreye girerek pilotları kaçınma manevrası yapmaları konusunda ikaz ediyor. Ancak uçuşun en kritik savhaları olan iniş ve kalkış sırasında belli bir irtifanın altında TCAS devreye girmiyor. Faciaya ramak kala atlatılan olayla ilgili soruşturma başlatılması bekleniyor.

SÜLEYMAN ŞEN-AİRKULE.COM/ÖZEL

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule