MENÜ
İstanbul 15/22
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HAVACILIKTA CRM EĞİTİMLERİNE YENİ BİR SOLUK
Havacılık Haberleri
8 Temmuz 2018 Pazar 14:26

HAVACILIKTA CRM EĞİTİMLERİNE YENİ BİR SOLUK

Crew Resources Management (CRM) yani ‘Ekip Kaynak Yönetimi’ konusunda özel eğitim almak isteyenlere yönelik yeni bir program açıldı

ÇADEM Psikoloji, pilotaj eğitiminden bağımsız olarak merak eden, mesleğe hazırlık yapmak isteyen adaylara CRM eğitimi vermeye başladı.

Ülkemizde Havacılık Psikolojisi Sertifikasyon Programları yeni yeni yaygınlaşmaya başlamış olsa da uçuş ekibinin öz gelişimine yönelik psiko-eğitimler maalesef yeterince aktif değil. “Emniyetli, etkin ve verimli bir uçuş operasyonu için eldeki mevcut bilgi, donanım ve insan gücü gibi tüm kaynakların kullanımı” şeklinde tanımlanan CRM; Türkçe literatüre “Ekip Kaynak Yönetimi” olarak geçti. İlk olarak 1979 yılında NASA tarafından “Cockpit Resource Management” ismiyle; iş gücü yönetimini düzenleyerek kokpitteki kazaların önlenmesi amaçlandı.

CRM sistemi, 1980’li yıllarda United Airlines tarafından sivil uçuşlarda kullanılmaya başlandı. Sonrasında “Crew Resource Management” ismini alarak; kabin ekibi, mühendisler, teknisyenler, dispeçerler ve uçuş güvenliği ile ilgili herkesi kapsayacak şeklinde düzenlendi.

Türkiye’de ilk defa; Pilotaj Eğitimi’nden bağımsız olarak merak eden, mesleğe hazırlık yapmak isteyen ve gönül veren herkese CRM Eğitimi verilmeye başlandı. ÇADEM Psikoloji tarafından verilen yoğun eğitim programında; İngiliz sivil havacılık otoriteleri tarafından da kullanılan ve ilişki modelleri arasından en çok kabul gören “İnsan Faktörleri (SHELL)” üzerinde özellikle duruluyor. Eğitimin içeriğinde ele alınan diğer başlıklarsa; CRM Tarihi ve Tanımı, CRM Kapsamı/Konusu, Havacılıkta İnsan Faktörü, Bir Birey Olarak Havacı: Bilişsel CRM Yetenekleri, Ekip İçinde Bireysellik: Sosyal CRM Becerileri İnsan Performans ve Limitleri olarak belirlendi.

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Dr. Muzaffer Çetingüç
 8 Temmuz 2018 Pazar 22:22
ÇADEM internetten gördüğüm kadarıyla bir psikolojik danışmanlık şirketi. Konuşma terapisi, aile danışmanlığı, cinsel tedaviler, çocuk psikolojisi gibi konularda faaliyet gösteriyor. Havacılık psikolojisi çok farklı bir alan, CRM bazı yayınları okumakla eğitim verilecek kadar sığ bir konu değil. Havacılığa aşina olmak bir yana, CRM eğitici eğitimlerinden geçmek de gerekiyor... Bu arkadaşlar kalifikasyonlarını açıklarsa aydınlanırız, müşteri de göndeririz...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule