MENÜ
İstanbul 10/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DHMİ HESAPLARI İBRA EDİLDİ
Havacılık Haberleri
22 Haziran 2022 Çarşamba 12:14

DHMİ HESAPLARI İBRA EDİLDİ

TBMM KİT Komisyonunda DHMİ Genel Müdürlüğü’nün 2019-2020 hesapları ibra edildi

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, DHMİ Genel Müdürlüğünün 2019-2020 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi.

TBMM KİT Komisyonu, DHMİ Genel Müdürlüğünün 2019-2020 yılı hesap ve işlemlerini görüşmek üzere AK Parti Aydın Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş başkanlığında toplandı.

DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, komisyon üyelerine yaptığı sunumda, Türk sivil havacılık sektörünün altyapısını oluşturan tesis ve donanımıyla, 1933'ten bu yana değişik isim ve statülerle hizmetlerini yürüten DHMİ’nin, 1984'ten itibaren faaliyetlerini Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak sürdürdüğünü söyledi.

Sivil hava trafiğine açık 57 havalimanının bulunduğunu ifade eden Keskin, bu havalimanlarının 50'sinin DHMİ tarafından işletildiğini kaydetti. Keskin, uçuşların emniyetli ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik hava seyrüsefer hizmetlerinin 33'ü radar sistemi olmak üzere toplam 406 hava seyrüsefer yardımcı sistemiyle 24 saat kesintisiz olarak verildiğini vurguladı. Türkiye’nin 2021 yılı verilerine göre yolcu trafiği bazında Avrupa'da ikinci, dünyada altıncı sırada yer aldığını anlatan Keskin, 3 havalimanının yolcu trafiği bazında Avrupa'da ilk 10'da, dünyada ilk 50'de yer aldığını belirtti. Keskin, Kovid-19 salgınının havacılık sektörüne etkilerini azaltmak amacıyla 10 Şubat 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında hizmet veren hava yolu, yer hizmet kuruluşları ile ticari hacim işleten kişi ve kuruluşlara tahsisli mahallere ait Nisan-Aralık 2020 dönemi kira bedellerinin iptal edildiğini anımsatarak, söz konusu mahaller için Ocak 2021-Aralık 2022 dönemine ait kira bedellerine 2 yıl boyunca yüzde 50 oranında indirim uygulanmaya başlandığını söyledi.

Genel Müdür Keskin, DHMİ tarafından yapımı tamamlanan, devam eden, planlanan yatırım ve projeler hakkında da bilgiler verdi.

Keskin, 29 Ekim 2018’de 1. Etap 1. Fazın açılışı gerçekleştirilen İstanbul Havalimanına taşınma süreci 7 Nisan 2019’da tamamlandığını belirtti. 14 Haziran 2020 tarihinde 3. pistin hizmete verildiğini bildirdi. Keskin, Havalimanının tüm etapları tamamlandığında toplamda yaklaşık 2.000.000 m2 alanlı, 150-200 milyon yıllık yolcu kapasiteli, yolcu köprülü terminal binaları, 6 adet pist ve yaklaşık 65 milyon m2 büyüklüğünde apron, sosyal tesisler ve diğer mütemmimler hizmete verileceğini kaydetti.

Gaziantep Havalimanı Terminal Binası İle Apron Yapımı işinin proje tutarı yaklaşık 695 milyon lira ile gerçekleştirildiğini bildiren Keskin şöyle konuştu:

“Havacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlarda, daha kaliteli ve güvenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla 72.593 m² büyüklüğünde yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli, 6 adet yolcu köprülü iç ve dış hatlar terminal binası yapımı ile 6 uçak park yerine sahip ilave apron ve otopark yapımı işleri gerçekleştirilerek 25 Aralık 2021 tarihinde hizmete verildi.”

Genel Müdür Keskin, Tokat Yeni Havalimanı işinin proje tutarının yaklaşık 541 milyon lira olduğunu belirterek proje ile 16.200 m² büyüklüğünde 2 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binası ve 2700x45 metrelik bir pist ve modern bir havalimanında olması gereken diğer tesislerin yapımının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Esenboğa Havalimanı PAT Sahaları Yapım, Onarım ve Tevsii işi, Adnan Menderes Havalimanı Apron ve Taksiyolları Yapımı işi, Adıyaman Havalimanı Glide Path Altyapısı, Çevre Güvenlik Yolu işi, Erzurum Havalimanı Pist Tadilatı işi de 2019-2021 yılları arasında tamamlanan projeler arasında yer aldı.

Sunumunda yapımı devam eden proje ve yatırımlarla ilgili bilgilere yer veren Keskin, Antalya Havalimanının Kapasite Artırımına Yönelik İlave Yatırımların Yapımı ile İç/Dış Hatlar, Genel Havacılık, CIP Terminalleri ve Mütemmimlerinin İşletme Haklarının Kiralanmak Suretiyle Verilmesi işine ilişkin ihale konusunda şunları söyledi: "Kuruluşumuz tarafından 1 Aralık 2021 tarihinde 2027 yılı sonrası 25 yılın işletme ihalesine çıkılmıştır. İhale sonrasında FRAPORT TAV Antalya Yatırım Yapım ve İşletme A Ş ile Kuruluşumuz arasında 28 Aralık 2021 tarihinde Kira Sözleşmesi imzalanmış olup 5 Ocak 2022 tarihinde yer teslimi yapılarak yatırım dönemine başlanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 765,3 milyon Euro yatırım gerçekleştirilecek ve KDV dâhil Toplam 8 milyar 555 milyon Euro kira geliri sağlanacaktır. İhale sonucunda işi alan yüklenici KDV dâhil 8 milyar 555 milyon Euro kira ödemesini garanti etmiştir, 765 milyon Euro yatırım da yine yüklenici tarafından gerçekleştirilecektir. Kira bedelinin yüzde 25’i olan 1 milyar 812 milyon 500 bin Euro + KDV kira ödemesi peşin alınarak devletimizin kasasına girmiştir. Herhangi bir devlet garantisi veya taahhüdü verilmeden bu bedel daha işletme süreci başlamadan 5,5 yıl erken tahsil edilmiştir."

Konuşmasında,  Çukurova Havalimanı Projesi'nin, üstyapı tesislerinin yapımı ve altyapı tesislerinin yapımı olmak üzere iki projeden oluştuğunu belirten Keskin, Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği A.Ş. firmasına ihale edilen "Çukurova Havalimanı Üstyapı Tesislerinin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması, Havalimanının İşletilmesi ve Devri" işi projesinin ilk etabının bir an önce bitirilmesine yönelik yoğun çaba gösterildiğini kaydetti.

Kayseri Havalimanı Terminal Binası ve Apron Yapımı işinden bahseden Keskin, yıllık 8 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye sahip yeni bir terminal binası yapımın yanı sıra otopark, yaklaşık 48.000m2 apron, itfaiye, özel maksatlı garaj binası, apron bariyer binası ve ana giriş kontrol binası yapımına ilişkin çalışmaların devam ettiğini, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 47 olduğunu bildirdi.

Keskin,  Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Mütemmimleri işi, Diyarbakır Havalimanı Paralel Taksiyolunun Acil Piste Dönüştürülmesi işi, Gaziantep Havalimanı Paralel Taksiyolu Tadilatı işi, Milli Gözetim Radarı Kurulumu işinin devam eden diğer projeler arasında yer aldığını ifade etti.

DHMİ Genel Müdürlüğü yatırımlarının nakdi ve fiziki gerçekleşme oranlarında yıllar itibarıyla çok ciddi artışlar gerçekleştiğini vurgulayan Keskin, kuruluşun 2021 yılında 635 milyon 862 bin lira ödenek tahsis edildiğini, sene içinde alınan 882 milyon 422 bin lira ek ödenekle toplam ödeneğin 1 milyar 518 milyon 284 bin lira olduğunu kaydetti.

Keskin, yılsonunda 1 milyar 413 milyon 905 bin TL harcama ile yüzde 93,13 oranın da harcama gerçekleştiğini belirterek, "Kuruluşumuza 2022 yılında toplam 1 milyar 773 milyon 220 bin lira ödenek tahsis edilmiştir" dedi.

DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, TBMM KİT Komisyonundaki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

Görüşmelerin ardından DHMİ Genel Müdürlüğünün 2019-2020 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule