MENÜ
İstanbul 18/22
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DEV HAVALİMANININ AÇILIŞ PROVASI
Havacılık Haberleri
11 Eylül 2018 Salı 10:07

DEV HAVALİMANININ AÇILIŞ PROVASI

Bütün dünyanın gözünün çevrileceği 29 Ekim’deki görkemli açılış öncesi İstanbul Yeni Havalimanı’nda sistemlerin test edilmesi amacıyla üniversite öğrencilerinin temsili yolcu olacağı 3 büyük prova yapılacak

Açılışına iki aydan kısa süre kalan İstanbul Yeni Havalimanı’nda her şey 29 Ekim tarihine göre ayarlanıyor. Görkemli bir törenle açılacak olan havalimanında ilk uçuş 31 Ekim saat 14.00’te Türk Hava Yolları tarafından İstanbul’dan Ankara’ya yapılacak. Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) ve İGA yetkilileri, operasyonun kusursuz olması için her konuyu ince eleyip sık dokuyor. Havalimanı inşaatının yüzden 95’i tamamlanmış durumda. Özellikle terminal ve uçak körükleri küçük eksikler dışında operasyona hazır. Havalimanında ‘İşletmeye Hazırlık ve Havalimanı Transferi’ anlamına gelen ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) kapsamında 15 Eylül’den sonra üç büyük prova yapılacak.

İLK YOLCULARI ÜNİVERSİTELİ GENÇLER OLACAK

Eylül ayının son haftasında bir günde yapılacak ilk provada, çeşitli üniversitelerde okuyan 1000 öğrenci getirilerek yolcu gibi havalimanından giriş yapacak. Bu yolcular uçacakmış gibi terminalden giriş yapacak, bilet ve bagaj işlemlerini(check-in) yaptırıp pasaport kontrol noktalarından geçtikten sonra uçağa binilen son kontrol noktalarına(boarding) kadar gelecek. Bunu izleyen günlerde aynı işlem bu sefer 3 bin üniversite öğrencisiyle, üçüncü provada ise 5 bin öğrenci ile tekrarlanacak. Üniversiteli öğrenciler uçak yolcusuymuş gibi hareket edecek, salonları kolaylıkla bulup bulmadıkları, mesafeleri ne kadar zamanda katettikleri, bagaj konveyörlerin düzgün çalışıp çalışmadığı, kısaca yolculara yönelik tim sistemler test edilecek.

Diğer sahne provasında ise temsili yolcu olan üniversiteli gençler uçaktan indikten sonra geliş katında yine pasaport kontrolünden geçerek bu sefer ülkeye giriş yapacak, bagaj bantlarından bagajlarını alacak ve gümrük kontrolünden geçerek dışarıya çıkacak. İGA provanın tüm detaylarını planlarken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) itfaiye ve apron ekiplerini eğitiyor.

Süleyman ŞEN-Airkule.com

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule