MENÜ
İstanbul 10/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DEMİROĞLU: UÇAĞIMIZIN BAKIMLARI TAMDI
Havacılık Haberleri
13 Mart 2018 Salı 18:02

DEMİROĞLU: UÇAĞIMIZIN BAKIMLARI TAMDI

Başaran Holding bünyesindeki MC Havacılık Genel Müdürü Basri Demiroğlu, İran’da düşen Challenger 604 tipi uçağın bakımlarının tam olduğunu, kaptan pilotun da bu uçak tipinde Türkiye’deki en tecrübeli pilotlardan biri olduğunu söyledi

Hayatlarını kaybeden yolcuların cenazelerini almak için İran’da bulunan MC Havacılık Genel Müdürü Basri Demiroğlu, uçağın 3 defa arıza yaptığı ve pilotların tecrübesiz olduğu şeklindeki iddialara cevap verdi. Demiroğlu, kazanın gerçek nedeninin uçağın iki kara kutusu FDR ve CVR’nin deşifre edilip kaza kırım raporunun oluşturulmasından sonra ortaya çıkacağını söyledi.

UÇAK 3 KEZ ARIZA YAPTI İDDİASI

Demiroğlu, uçağın daha önce havada 3 defa arıza yaptığı şeklinde ikinci pilot Melike Kuvvet’in ablası İlknur Kuvvet Çelik’in açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Sizce olabilir mi böyle bir şey. Biraz havacılıkla alakası olan veya uçak firmalarıyla irtibatı olan kişiler bu konuşmaları ciddiye almazlar. İnsanlar üzüldüler, onlara da anlayış göstermek lazım. Akrabalarını kaybettiler. O yüzden o üzüntüyle belki normalde söylemek istemedikleri şeyleri söylüyor olabilirler. İnsanlar üzüntülü hallerde söylemek istemedikleri şeyleri söyleyebilirler. O yüzden biz o konuyu da anlayışla karşılıyoruz“ dedi.

UÇAĞIMIZIN BAKIMLARI TAM

MC Havacılık olarak hat bakım yetkileri bulunduğunu belirten Demiroğlu, “2 uçağa 6 kişilik lisanslı teknisyen bakım ekibimiz var. Bu normalden çok fazla. Normalde bir iş jetine bir uçak teknisyeni alınır. Bizde 2 uçağa 6 uçak teknisyeni var. Yardımcılarını söylemiyorum. SHGM’den onaylı, denetlemeleri yapılan, bakım yetkimiz var. SHGM mütemadiyen denetliyor. Uçağımızın büyük bakımlar daha önce MNG’de ve yurtdışında yapıldı. Bunların hepsi evraklarla da kanıtlı, hepsi ortaya çıkacaktır“ diye konuştu.

UÇAĞIMIZ TEMİZ DİRİ BİR UÇAKTI

Kazanın kesin nedeninin kara kutuların deşifresi ve oluşturulacak rapordan sonra ortaya çıkacağını açıklayan Demiroğlu, “Pilotlar teknik arıza bildirmiş mi ?” sorumuza şu yanıtı verdi:

“Ben arıza deklare ettiğini duymadım. Ama olabilir de, yok da demiyorum. CVR’den çıkacak hepsi. Gerek uçuş ekibinin eğitim ve evrakları konusunda, gerek bakım ekibimizin bakımlarının konusunda bir soru işaretimiz yok. Havacılık kuralları gereği sıkı denetimler geçiriyoruz bu yetkileri alabilmek için. Tecrübeli bir bakım ekibimiz var. Uçuş ekibimiz de tecrübeliydi. Kaptanımız da tecrübeliydi, first officerı’mız genel uçuş olarak gerek eğitmenliği, gerek Hava Harp Okulu’nda eğitim almış asker kökenli pilotumuzdu. Bizim uçağımız temiz, diri bir uçaktı. Biz de şaşkınlık içerisindeyiz. Her şey FDR ve CVR ile bizim sivil havacılığımız ve İran sivil havacılığının oluşturacağı raporlar sonucunda ortaya çıkacak. İran her konuda çok destek oluyor.”

PİLOTLARA YAPILAN ELEŞTİRİLER

MC Havacılık Genel Müdürü  Basri Demiroğlu pilotların yeterli tecrübeye sahip olmadıkları yönündeki bazı eleştirilere de cevap verdi. Demiroğlu, “Kaptan pilotumuz Beril Gebeş 4 bin 500 toplam uçuş saati olan, bizim uçağımızın tipinde de 1600-1700 saat tecrübesi olan bir kaptan. Türkiye’de bu uçakta o kadar tecrübeyi yapmak mümkün değil.  1 yıl önce başladı bizde, bundan önce MNG’de uçuyordu. First offcerimiz(ikinci pilot) Melike Kuvvet’in daha önce özel jet tecrübesi olmamıştı. Ama Ayjet’te eğitmen pilot olarak görev yapıyordu. 39 yaşında bir bayandı. Askeriyede tecrübesi var ve biz de kendisini iş jeti eğitime gönderdik Eylül 2017’de. Orada simülatör eğitimini başarıyla bitirdi. Yine eğitim uçuşlarını başarıyla bitirdi ve resmi, sözlü kurallara uygun bir şekilde uçuşlarını yapıyordu eylülden beri.  Sonuçta bütün kaptanlar bir yerde ilk defa başlıyorlar, 5 bin saat uçuşla işe başlamıyorlar. Herkes bir yerde tecrübesiz olarak işe başlayıp tecrübe kazanıyor. Allah rahmet eylesin. Kendileri de hayatlarını kaybetti. Yolcularımız, herkes, 11 can kaybı var ve yaş ortalamamız çok ufak.

KARA KUTULAR SAĞLAM

Demiroğlu, kara kutuların sağlam olarak bulunduğunu belirterek, “FDR ve CVR sağlam olarak alındı. Şu anda SHGM kaza kırım ekibi burada, İran sivil havacılığı kaza ekibi de burada, beraber çalışıyorlar. FDR ve CVR sağlam şekilde çıktı. Gerekli incelemeler ve raporlar yapılacak. CVR’da hepimiz konuşmaları duyacağız, FDR’da bütün uçuş parametrelerini göreceğiz ve en doğru konuşmayı o zaman yapabileceğiz. Şu anda üzücü bir durumla karşı karşıyayız. FDR ve CVR bilgileri ortaya çıktıktan ve kaza kırım raporu resmi kurumlar tarafından açıklandıktan sonra her şeyi öğreneceğiz.” dedi. Demiroğlu, DNA testlerinin sonucunu beklediklerini ve karşılaştırmalar yapıldığını belirterek cenazeleri en kısa sürede Türkiye’ye getirmek istediklerini ifade etti.

Airkule.com

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Abdullah GÖK
 14 Mart 2018 Çarşamba 22:13
Başaran ailesine sabır versin ALLAH rahmet eylesin mekanı cennet olsun Kara kutu FDR CVR Tüm veriler çıkar Bence uçak hücum acısını kaybetmiş uçak kanat stoluna girmiş.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule