MENÜ
İstanbul 17/22
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ÇİN YOLCU UÇAĞININ İLK SEFERİ
Havacılık Haberleri
28 Mayıs 2023 Pazar 11:19

ÇİN YOLCU UÇAĞININ İLK SEFERİ

Çin havacılık alanındaki önemli hamlesinde yeni bir aşamaya geçti. Çin'in yerli üretim uçağı olan dar gövdeli C919 yolcu uçağı ilk ticari seferini tamamladı

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre Çinli havayolu şirketi China Eastern Airlines tarafından gerçekleştirilen uçuş Şanghay-Pekin arasında yapıldı. Çin'in yerli üretim yolcu uçağı C919'un ilk teslimatı, China Eastern Airlines şirketine yapılmıştı.

Boeing 737 ve Airbus 320 muadili olarak tasarlanan uçak devlete ait Çin Ticari Uçak Şirketi (COMAC) tarafından geliştirildi. Tek koridorlu ve dar gövdeli olan uçak 156 ila 168 yolcu taşıyabiliyor.

Model, ilk test uçuşunu Mayıs 2022'de yapmış; uçuşa uygunluğunu tescil eden tip lisansını Eylül 2022, üretim lisansını ise Kasım 2022'de almıştı.

China Eastern, Mart 2021'de imzalanan anlaşmayla uçakları tanesi 99 milyon dolara satın almak için COMAC ile anlaşmaya varmıştı. Şirket, uçakları Şanghaydan Pekin, Guangcou, Şıncın ve Çıngdu şehirlerine yapılacak iç hat uçuşlarında kullanmayı planlıyor.

COMAC tarafından 2008'de geliştirilmeye başlanan C919 ülkenin dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflese de, jet motoru ve kontrol yazılımları gibi kritik bileşenleri General Electric ve Honeywell gibi ABD şirketleri tarafından üretildiği için bütünüyle yerli nitelik taşımıyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule