MENÜ
İstanbul 13/14
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BUNDAN SONRAKİ HEDEF İNSANSIZ JET
Türkiye'den
7 Mart 2018 Çarşamba 15:02

BUNDAN SONRAKİ HEDEF İNSANSIZ JET

Teknofest tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, "İnsansız jet çalışmamıza kısa bir süre sonra başlamayı düşünüyoruz.” dedi

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde Türkiye’nin millî teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi için farkındalık oluşturmayı hedefleyen ‘Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne İstanbul Yeni Havalimanı ev sahipliği yapacak. 20-23 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek ve son başvuru tarihin 1 Nisan olan Teknofest İstanbul kapsamında 12 ayrı kategoride toplam ödülü 2 milyon lira olan yarışmalar yapılacak.

Festivalin tanıtım toplantısında konuşan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin uzaya ve havacılığa ilgi duyan ilk medeniyetlerden biri olmasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını belirterek, bu alanda yapılan çalışmaların zamanla çeşitli nedenlerle yarım bırakıldığına dikkat çekti.

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ İÇİN TOPLUMSAL SEFERBERLİK

Festival fikrinin gençlerin bu alanlara ilgisini yeniden arttırmak adına ortaya çıktığını ifade eden Bayraktar, “Havacılık, uzay ve teknolojinin diğer alanlarında bir milli teknoloji hamlesini hayata geçirmek ve toplumsa dip dalga ortaya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Festival kapsamında düzenlenecek teknoloji yarışmalarının Türkiye tarihinin en kapsamlı yarışmaları olacağının altını çizen Bayraktar, otomotivde büyük devrim  olarak görülen otonom araç teknolojisinin başlamasının ve  125 yıl önce otomotiv sanayinin doğuşunun bu tür yarışmalar sayesinde ortaya çıktığını hatırlattı.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bayraktar, “Temel hedefimizde, toplumun bütün kesimlerini içerecek şekilde yerli, milli ve özgün teknolojileri üreten, geliştiren bir Türkiye var. Bunun için de teknoloji geliştirme ve üretme meselesini toplumsal seferberlik gibi ele almak gerekiyor.  Türkiye’nin bir toplumsal dönüşümle, toplumsal dip dalga ile çıkabileceğini Teknoloji Takımı Vakfı olarak inanıyoruz. Bu nedenle bu festivali düzenledik” dedi.

MÜREFFEH VE BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ

Türkiye’nin terör hedeflerine yönelik sınır dışında düzenlediği operasyonlara değinen Bayraktar, “Zeytin Dalı Harekatında yerli ve milli teknolojinin, özellikle savunma sanayi alanındaki önemi iyice anlaşılmış oldu. Çünkü bu teknolojiyi biz geliştirmiyor olduğumuzda dışarıdan tedarik edemiyoruz. Bırakın, tedarik etmeye kalktığımızda da büyük maliyetlere tedarik edebiliyoruz. Müreffeh ve bağımsız olabilmek için bunun yanında sivil alanlarda da çok daha yığılı bir şekilde bu teknolojilerin hepsini muhakkak üretmemiz gerekiyor. Bu maksatla Türkiye Teknoloji Takımı Vakfımızı kurmuştuk.

AMACIMIZ GENÇLİĞİMİZE TEKNOLOJİ AŞISI YAPMAK

Bayraktar İnsansız Hava Aracı gibi, Baykar gibi örneklerin sayısını artırmak maksadıyla bu festivalle bu toplumsal çıktıyı hedefliyoruz. Toplumsal dip dalganın, teknolojinin en uçtaki meyvesi sayılabilecek havacılık ve uzay gibi alanlara bir anlamda gençliğimize aşı yaparak bu alanlara ilgilerinin artmasını. festivalle coşkulu bir şekilde bu teknolojik gelişimin geliştirmenin önemini anlatmayı hedefliyoruz. “ diye konuştu.

KIVILCIM TUTUŞTU

Selçuk Bayraktar, gençlere güvendiklerini ve her türlü desteği vereceklerini belirterek, “Biz kendi çapımızda 15 sene önce Bayraktar İnsansız Hava Araçlarıyla bir örnek yaşadık. Bir anlamda bir kıvılcım çakmasıydı bu. Kıvılcım tutuştu. Dünyada kendi sınıfında en ileri düzeyde diyebileceğimiz, on binlerce saattir görev yapan İHA’lara dönüştü. Dünyadaki rakiplerinden en ileri seviyede, hepsinden daha ileri seviyede bir teknoloji geliştirebileceğini ülkemiz gösterdi. Daha önce de havacılık dünyası doğarken Nuri Demirağ’lar,  Vecihi Hürkü’lar çok daha büyük işler başarmışlardı. Aslında bu mümkün.  Gençlerimizin önündeki engeller kaldırıldığında dünya çapında çok büyük işler yapabileceğini biz görüyoruz. “ dedi.

ÖĞRENCİLERE HER TÜRLÜ DESTEK VERİLECEK

Festivali destekleyen tüm paydaşların katılacak öğrencilere malzeme ve teknik destek sağlayacağını vurgulayan Bayraktar, düzenlenecek yarışmalarla Türkiye’deki milli, özgün ve yerli teknolojinin tohumlarının atılacağını söyledi.

HEDEF İNSANSIZ JET VE UZAY

Bundan sonraki hedefleri ile ilgili olarak da bilgi veren Bayraktar, “Teknik Müdürü olduğum Baykar adına konuşacak olursam, şu anda kendi sınıfında dünyanın en iyisi diyebileceğimiz taktik insansız hava araçlarını yaptık. Bundan sonra da inşallah kendi sınıfında en moderni diyebileceğimiz ,4.5 ton ağırlığında, 1.5 ton yük taşıma kapasitesine sahip bir insansız hava aracı ki, dünyada sadece 3 ülke böyle bir İHA yapabiliyor. Onu geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Sonrasında da inşallah insansız jet çalışmamıza kısa bir süre sonra başlamayı düşünüyoruz.” dedi.

Festival kapsamında yer alacak yeni teknolojiler ve yarışmalar konusunda da bilgi veren Bayraktar şunları söyledi:

“Teknofest kapsamında düzenlediğimiz yarışmaların bir kısmı insansız hava araçları ile alakalı. Mesela Sürü İHA yarışması var. Sürüler halinde, otomatik, birbirleriyle koordinasyonlu çalışabilen İHA’lar. İnşallah bu genç kardeşlerimiz bu bayrağı alıp çok daha ötelere taşıyacaklar, bu yarışmalar sonucunda yeni girişimler kurulacak. Hedefimiz bu. Dünyada belki de daha önce hiç yapılmamış teknolojilerin gelişmesine vesile olacaklar. Roketsan Türkiye’de ilk defa düzenlenen ve dünyada sadece iki merkezde düzenlenen roket yarışmasına sponsorluk yapıyor.  Bu yarışmanın çıktısı da ülkemiz açısından çok önemli olacak. Yakın zamanda biliyorsunuz roketlerle ciddi demonstrasyonlar yapıldı. Uzaya uydu gönderme, bunun yanında Mars’a araç gönderme gibi. İnşallah onun da tohumları o yarışmalarda atılmış olacak. O yarışma da bizi özellikle heyecanlandırıyor. “

Airkule.com

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule