MENÜ
İstanbul 17/21
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BU ZARAR KİME FATURA EDİLECEK
Havacılık Haberleri
10 Haziran 2018 Pazar 14:56

BU ZARAR KİME FATURA EDİLECEK

Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı’nda yolcu sayısı, devletçe garanti edilen yolcu sayısının yüzde 10’una dahi ulaşmamış!

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, Sayıştay raporundaki verileri aktardığı yazısında, Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı’nda yolcu sayısının, devletçe garanti edilen yolcu sayısının yüzde 10’una dahi ulaşmadığını vurguladı:  

Zafer Havaalanı ve tabandaki vergiler

Zafer Havaalanı, AKP iktidarının, Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırdığı projeler arasında vergilerimizi en fazla çarçur eden yatırımlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı (Kütahya-Afyon-Uşak) olarak tanıtılan projeyi 50 milyon Avro yatırım bedeliyle 3. Boğaz Köprüsü’nün iki ortağından biri olan İçtaş yaptı.

Zafer Havalimanı’nı işleten İçtaş ile yapılmış YİD sözleşmesi 2044 yılında sona erecek.

***

Bir buçuk yıl önceki bir yazımda, Zafer’deki yolcu sayısının, devletçe garanti edilen sayının yüzde 10’una bile ulaşmadığını belirttim. Sayıştay raporuna göre, şirkete garanti bedeli olarak 5 milyon Avro ödendiğini yazdım.

O rakam 2015’e ilişkindi.

TGRT yayınına çıkan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in “Vergileri tabana yayacağız” dediğini okuyunca, bizim tabandan bir grup müteahhit hesabına aktarılan vergi verilerini güncelleme zamanının geldiğini fark ettim.

***

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 2016 yılı hesaplarını denetleyen Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporu durumun giderek vahimleştiğini belgeliyor.

2012’de hizmete açılan Zafer Havalimanı’nda, devletin garanti ettiği yolcu ile gerçekleşen yolcu sayısı arasındaki fark uçuruma dönüşmüş. Bu uçurum da müteahhit firma İçtaş’a devletçe ödenen faturanın kabarması anlamına gelmiş.

Rapordan aktaracağım şu tablo, iç ve dış hatları içeren toplam verilerden oluşuyor:

Çiğdem TOKER-Cumhuriyet

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Reis
 15 Eylül 2018 Cumartesi 14:08
Bizde insaat sektorundeyiz toprak sahibi bizi diyorki dairelerinizi satamoazsaniz biz parasini size veririz boyle bir mallik olabilirmi cocukmu kandiriyorlar
 Ali Veli
 12 Haziran 2018 Salı 17:37
50 bin euroluk havalimanını devlet yaptırdı, 5 bin euro yılda ödüyor. Şu zamanda kim kime 50 bin euroyu 29 yılda ödemesi için borç verir? Devlet zarar etmiyor kar yapıyor. 50 bin euroluk limanı 5 bin 5 bin satın alıyor.
 Hakki
 11 Haziran 2018 Pazartesi 03:57
Oturdugun yerden para kazanmak bu olsa gerek?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule