MENÜ
İstanbul 13/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BİYOYAKITLA  İLK UZUN UÇUŞUNU YAPTI
Dünyadan
30 Ocak 2018 Salı 13:30

BİYOYAKITLA İLK UZUN UÇUŞUNU YAPTI

Qantas Airways dünyanın ilk biyoyakıtlı uzun uçuşunu yaptı

Avustralya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Qantas Airways, dünyanın ilk biyoyakıtlı uzun uçuşunu yaptı.Qantas’ın Boeing 787-9 tipi VH-ZNA  kuyruk tescilli uçağı, ‘Brassica carinata’ cinsi 24 bin kilogram yenilebilir olmayan hardal tohumundan elde edilmiş  biyoyakıtla pazar gecesi Los Angeles’tan kalkış yaptıktan sonra 15 saatlik bir uçuşun ardından Melbourne’a ulaştı.

Yakıtın damıtılma süreci ise Kanada merkezli bir tarımsal teknoloji şirketi Agrisoma Bioscienses tarafından geliştirildi.

Qantas CEO’su Alison Webster  “Agrisoma ile ortaklığımız Avustralya’da yenilenebilir jet yakıtı sektörünün gelişimi için büyük bir adımdır. Operasyonlarında karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını araştıran bir firma olarak bu projenin bir parçası olmak gerçekten gurur duyuyoruz” dedi.

Qantas ve düşük maliyetli iştiraki Jetstar, pişirme yağı kullandıkları ilk biyoyakıtlı uçuşlarını 2012’de gerçekleştirmişti.

Hardal tohumundan üretilen yakıt, yaşam döngüsü boyunca geleneksel jet yakıtına kıyasla karbon emisyonlarında yüzde 80’in üzerinde bir azalma sunuyor

Dreamliner uçuşunda kullanılan harman, tankın yüzde 10’u hardal tohumundan üretilen biyoyakıtla doldurulduğu için rota boyunca emisyonda yüzde 7 düşüş sağlamış oldu.

Qantas Havayolları, 2020 yılına kadar düzenli olarak biyoyakıtla uçuşlar yapmayı planlıyor.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule