MENÜ
İstanbul 13/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
19 YAŞINDA REKORTMEN PİLOT
Havacılık Haberleri
20 Ocak 2022 Perşembe 16:21

19 YAŞINDA REKORTMEN PİLOT

Uçakla dünyanın çevresinde bir tur atan en genç kadın olma rekorunu kıran 19 yaşındaki Zara Rutherford çok güzel anılar biriktirmiş olsa da aynı şeyi bir daha yapmayacağını söylüyor

19 yaşındaki Belçikalı- İngiliz pilot Zara Rutherford dünyayı tek başına uçarak dolaşan ve bunu mikro hafif bir uçakla yapan en genç kadın olarak tarihe geçti. Shark model uçağıyla 18 Ağustos'tan bu yana 52'nin üzerinde ülkeyi dolaşan ve 51 bin km yol kat eden Rutherford, Belçika'daki Kortrijk-Wevelgem Havalimanı'na iniş yaptı.

"Bir daha aynı şeyi yapmam" itirafında bulunan Rutherford hem harika zaman geçirdiğini ama ölüm tehlikesiyle burun buruna geldiği anlar da olduğunu anlattı. Rutherford'un gördükleri arasında en favorileri yerleri ise New York ve İzlanda'daki aktif yanardağ.

Kuzey ve Güney Amerika'nın ardından geçtiği Alaska'da hava ve vize sorunları nedeniyle 1 ay mahsur kalan Rutherford, Rusya'da da kar fırtınası nedeniyle planlanandan uzun kaldı. Peşinden Güney Asya ve Ortadoğu'yu dolaşan Rutherford yolculuğunu Avrupa'da sonlandırdı.

Dünyanın çevresini dolaşma kriterini tam anlamıyla yerine getirmek için Rutherford yerkürenin iki zıt noktasında yere iniş yaptı: Endonezya'da Cambi ve Kolombiya'da Tumaco.

Kadınlarda bir önceki rekor 2017'de 30 yaşındayken dünyanın çevresini uçarak dolaşabilen Afganistan doğumlu ABD'li Shaesta Wais'ti. Erkeklerde ise rekor 2018'de 18 yaşındayken bunu başarabilen ABD'li Mason Andrews'a ait.

14 yaşından beri babasıyla uçuş talimleri yapan Rutherford pilot lisansını 2020'de aldı. ABD veya İngiltere'de mühendislik okumak isteyen Rutherford'un hayali astronot olmak.

Rutherford internet sitesinde şu ifadeleri kullanıyor: "Oyuncaklar, sokak isimleri, tarih dersleri ve filmler üzerinden erkek çocukları öğreniyor ki bir gün bilim insanı, astronot, CEO ya da başkan olabilirler. Kızlar ise genelde güzel, nazik, yardımsever ve sevimli olmaya teşvik ediliyor. Bu uçuşumla genç kadınlara cesur ve hırslı olabileceklerini, hayallerini gerçek yapabileceklerini göstermek istiyorum."

Kaynak: Sputnik

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hadi
 27 Ocak 2022 Perşembe 03:58
Hadi ordan
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule