MENÜ
İstanbul 12/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
''UÇAN ASKER'' GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI
Dünyadan
15 Temmuz 2019 Pazartesi 07:59

''UÇAN ASKER'' GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

14 Temmuz Bastille Günü kutlamalarında Paris'te flyboard'lu askere yoğun ilgi...

Paris'te 14 Temmuz 'Bastille Günü' kutlandı. 1789 Fransız İhtilali’nin yıl dönümünde şehrin ünlü Champs-Elysees bulvarında yapılan geçit törenini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel birlikte izledi.

Süvari birlikleri, gösteri uçakları ve yüzlerce askerin boy gösterdiği kutlamalarda Fransa ordusunun yeni teknolojileri olan arazi robotları ve flyboard adlı araçla havada gösteri yapan 'uçan asker' dikkat çekti.

Flyboard'u 2018 yılında icat eden Franky Zapata adlı Fransız mucit, iki gün boyunca hazırlandığı kutlamalarda elinde silahıyla adeta gövde gösterisi yaptı.

Concorde Meydanı üzerinde uçan, Macron ve Merkel'in de bulunduğu protokol tribününü selamlayan Zapata'yı birçok siyasi ve Avrupalı lider de yakından merakla izledi. Uçan askerin Champs-Elysees Zafer Takı ve Eyfel Kulesi semalarında çekilen görüntüleri de oldukça ilgi çekti. Zapata özel kostümü, silahı ve bazı ekipmanlarının bulunduğu sırt çantasıyla adeta bir 'süper kahramanı' andırdı.

Daha önceden jet-ski pilotu olarak çalışan Franky Zapata, 'flyboard' adlı buluşuyla Fransız ordusuna büyük katkı sağladığı gerekçesiyle 1.3 milyon euro para ödülüne layık görülmüştü. Üzerinde beş adet jet motoru olan flyboard 2.000 metre yüksekliğe ve 200 kilometre hıza ulaşabiliyor. Savunma ve Teknoloji Ajansı Başkanı Emmanuel Chiva, flyboard'u savaş durumunda zorlu arazi şartlarında mühimmat, gıda, ilaç ya da yaralı bir askerin taşınması amacıyla kullanmayı düşündüklerini belirtti.

Geliştirme aşaması devam eden flyboard hava aracını Amerika Birleşik Devletleri satın almak istemiş ancak Fransız ordusu devreye girerek bu teknolojinin ülkede kalmasını sağlamıştı.

14 Temmuz Bastille Günü Fransa'da neden ulusal bayram olarak kutlanıyor?

Fransız İhtilali'ne zemin hazırlayan önemli bir gün olan 14 Temmuz 1789'da Kraliyet karşıtları, muhaliflerin tutulduğu Bastille Hapishanesi'ni basmıştı. O dönemde ağır vergiler altında ezilen halk, ayrıcalıklarını kaybetmek istemeyen soylular ve toplumsal meselelerde söz sahibi olmak isteyen burjuvalar arasında bir tedirginlik hakimdi.

14 Temmuz 1789'da Parisliler Bastille Hapishanesi'ne hücum etti. Bu genel ayaklanmanın sonrasındaki süreçte Kral 16. Louis ve karısı Marie Antoinette idam edildi.

1791'de kurucu meclis toplandı ve İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayınladı. Ardından da ulusal egemenliğe dayanan bir anayasa hazırlanarak monarşinin yetkileri sınırlandırıldı.

Bu olay Avrupa'da yayılınca diğer ülkelerdeki mevcut monarşilerin de sonunu getirdi. Fransa'da 1792'de cumhuriyet ilan edildi.

Kaynak: Euronews

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule