MENÜ
İstanbul 12/14
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'REKABET KARŞITI DEĞİLİZ'
Röportaj
17 Ekim 2011 Pazartesi 12:47

'REKABET KARŞITI DEĞİLİZ'

Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, Airkule’ye konuştu: İETT’nin açtığı ihaleyi kazanarak İstanbul’da farklı merkezlerden havalimanlarına yolcu taşıyan firma, “tekel” olmak istiyor

Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, geçtiğimiz Temmuz ayından itibaren İstanbul’un farklı merkezlerinden havalimanlarına yolcu taşıyan Havataş firması ile Havaş arasında yaşanan problemlere ilişkin Airkule’ye konuştu.

Türkiye’nin en eski yer hizmetleri kuruluşlarından biri olarak Havaş’ın, Sivil Havacılık ve DHMİ’nin koyduğu kurallar çerçevesinde hizmet verdiğini belirten Müjdat Yücel, 1983 yılından beri bu hizmetin gerekli izinler ve onaylar çerçevesinde sürdürüldüğünü söyledi.

 

Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü’nden gerekli izin ve onay alınmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı UKOME’den de İstanbul’da hizmet vermiş olduğu tüm hatlar için ruhsat alınmış olduğunu kaydeden Yücel, tüm bunlara rağmen Havataş firmasının bir gazete aracılığıyla, kendilerinin sanki “korsan taşımacılık” yapıyormuş gibi gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Bu şekilde yapılan haberlerle ilgili olarak yasal girişimlerde bulunduklarını söyleyen Yücel, “Halen ısrarla izinsiz, ruhsatsız iş yaptığımızı iddia ediyorlar. Ağustos ayından itibaren markamız taklit edilmeye başlandı. Bununla ilgili hemen yargıya başvurduk. Dava sürüyor. Yasalar ve hukuk, bizim haklılığımızı ortaya koyacak” dedi. 

 

REKABETE KARŞI DEĞİLİZ

Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, İETT’nin kendi adına yapacağı yolcu taşımacılığı hizmetlerinin sağlanmasına yönelik ihalesinin geçen yıl Aralık ayında yapıldığını belirterek “İhaleyi çok yüksek rakamlarla alan Günaydın Turizm Ulaşım İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti’den 7 ay boyunca bir ses çıkmayınca yüksek maliyetler nedeniyle işten vazgeçtiklerini düşündük. Daha sonra İETT logolu otobüslerle belirli hatlarda çalışmaya başladıklarını gördük. Bu durum, Sivil Havacılık Yönetmeliği SHY22 kapsamında A Grubu çalışma ruhsatı sahibi HAVAŞ’ın yapmış olduğu hizmetlerle çatışan herhangi bir unsur taşımamaktadır. Biz rekabete karşı değiliz. Ancak daha sonra kurumumuzun adı ve markası taklit edilmeye başlandı” diye konuştu.    

 

“BU SEFER YANLIŞ HESAP ATATÜRK HAVALİMANI’NDAN DÖNECEK GİBİ”

Yücel, Havaş’ın 30-40 senedir bu pazarda emek verdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“30-40 senedir bu pazarda emek vermişsin, zaman vermişsin, yatırım yapmışsın, insan eğitmişsin ve bu pazarı oluşturmuşsun. Hazırlanmış, bitmiş. ‘Monopol olacağım’ gibi bir iddiam da yok… A grubu ruhsatı olan her firma bunu yapabilir. Kaldı ki, 1995 yılında Havaş özelleşirken o an yapmakta olduğu işlerle ilgili sahip olduğu ruhsatlar bir tarafa, pazardaki payı bir tarafa, bir hesap kitap yapılmış. Ve Havaş a bir değer biçilmiş bakanlık tarafından... O değerin içinde bu yolcu taşımacılığı da var. 95 yılından bu yana bugüne gelmişiz ‘Özelleştirmelerdeki sınırlarımıza geri dönelim o zaman!..’ Böyle bir şey nasıl olabilir? O kadar süre içerisinde özelleştikten sonra bu firmanın hiç mi gelişme hakkı yok? 95 yılında 7 istasyondaymış Havaş, bugün 22 istasyonda… Şimdi birisi bana gelip diyebilir mi ki ‘Ben burada yer hizmeti ruhsatı alacağım. Siz o zaman dönün bakalım 95 yılındaki sınırlarınıza!..’ Ne akıl, ne izan, ne mantık hiçbiriyle bir araya gelecek bir şey değil, ama belli ki bir telaş var. Ciddi de bir zarar söz konusu. Bunun içinden nasıl çıkılır bilmiyorum ama, ‘yanlış hesap Bağdat’tan döner’ diyorlar. Burada Atatürk Havalimanı’ndan dönecek gibi gözüküyor. Sonuç itibarıyla geldiğimiz nokta hakikaten sınırları çok zorlayacak. Rakamları mevcut şartlar içerisinde çok kolaylıkla verip sonradan ‘pardon!..’ O zaman ‘Havaş çıksın buradan, buranın tamamını ben taşıyayım ondan sonra da size borcumu ödeyeyim.’ Herhalde pek müsaade edilecek bir tarz değil gibi geliyor.”

 

“HAKKIMIZI KİMSEYE VERMEK NİYETİNDE DEĞİLİZ”

Havaş Genel Müdürü Yücel, bir başka firmanın varlığından rahatsızlık duymadıklarını belirterek, “Bizim bunların varlığından yana, mevcut şartlarda çok şikayetçi olma şansımız yok. Rekabet gerekli midir? Gereklidir bir yerde ama metro var, taksi var, İETT’nin otobüsü var. Buna rağmen bir başka firmanın gelmesi konusunda otorite böyle bir karar alırsa benim reddetme şansım yok. Ama var olan haklarımı bir başkasına olanak sağlamak için elimden alınması konusunda böyle bir şeyin hayata geçmesi mümkün değil. Üzücü olabilir, süreç uzun olabilir, ama bu hakkımızı kimseye vermek niyetinde değiliz” şeklinde konuştu.

Airkule.com

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule