MENÜ
İstanbul 10/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Havacılık Haberleri
28 Ekim 2018 Pazar 09:57

"BAŞKAN OLMASA 42 AYDA BİTİREMEZDİK"

Kalyon Grubu’nun patronu Cemal Kalyoncu yarın açılacak olan İYH’nin inşaat sürecinde Başkan Erdoğan’ın ciddi pres yaptığını belirterek “Proje onun desteğiyle bitti” dedi

İstanbul Yeni Havalimanı'nı (İYH) inşa eden konsorsiyumun ortaklarından Kalyon Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yarın yapılacak açılış öncesinde SABAH'a özel açıklamalarda bulundu. Projenin Pentagon'dan sonra ikinci monoblok (tek seferde yapılan) binası olduğunu belirten Kalyoncu, "3 milyon metrekare binayı 42 ayda bitirdik. Berlin Havalimanı'na bakın. 11 yıldır bitmedi. Biz 4 yılda finansmanı bulup, projeyi çizip, inşaatı tamamladık ve açılışını yapıyoruz. Bu hızda Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katkısı çok büyük. Bize ciddi pres yaptı. Proje onun desteğiyle bitti. Yapım aşamasında 7-8 kere gelip, kontrol etti" dedi.

AÇILMADAN ÜÇ ÜLKEDEN TEKLİF VAR

Havalimanı daha açılmadan dünyadan teklif aldıklarını söyleyen Kalyoncu, şöyle konuştu: "Üç ayrı ülkede önümüzdeki yıl ocak-haziran ayları arasında havalimanı ihalesi açılacak. Bizi arayıp, katılmamızı istediler. Teklif hazırlıyoruz. Bazılarına konsorsiyum ortaklarımızla, bazılarına da tek gireceğiz." Yeni havalimanında biletlerin pahalı olup olmayacağına dair sorularımızı yanıtlayan Kalyoncu, "Sözleşme gereği yurtdışı biletlerine yansıtılan 15 dolarlık ücret 20 euroya çıktı. Bu da, dış hat biletlerinde 6 dolarlık bir farka tekabül ediyor. İç hatta ise fiyatlar aynı" dedi.

Sosyal medyada gündem olan Çin Havalimanı'nın İYH'den daha ucuza mal olduğu iddialarına da açıklık getiren Kalyoncu, şunları anlattı: "Çin'deki havalimanı İYH'nin ilk fazının 4'te üçü büyüklüğünde... Çin'deki havalimanı için onların hükümeti 12 milyar dolar verirken, Türkiye'de ise devletin cebinden bir kuruş çıkmıyor. Bahsedilen 26 milyar euro bizim 25 yılda devlete ödeyeceğimiz kira bedeli. Bizimkinden daha küçük olan havalimanını Çinliler 12 milyar dolara yaparken, biz ilk fazı 8 milyar dolara mal ettik. Aynı zamanda onların altyapı, yol vs. işleri de yok. İnsanlar detaylarını araştırmadan muhalefet olsun diye konuşuyorlar."

İŞÇİLERLE SIK SIK BİRARAYA GELDİK

Açılışa bir ay kala havalimanında işçilerin yaptığı eylemlerle ilgili olarak da sorularımızı yanıtlayan Kalyoncu, "30 bine yakın işçi çalışıyor. Bu kadar çok kişinin çalıştığı yerde bazı aksaklıklar olabiliyor. Ama sorun çözüldü. Biz işçilerle hiç diyalog halinde değilmişiz gibi gösterildi. Bu konuda biz de kendimizi anlatmakta yetersiz kaldık. Mesela, ben ve ortaklarım işçilerimizle çok kez bir araya geldik. Onlarla futbol müsabakaları bile yaptık. Ama bunları hiç anlatmadık. Anlatmalıymışız..." diye konuştu.

Sabah Gazetesi’nden Betül ALAKENT’in haberi için TIKLAYINIZ

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 mt
 29 Ekim 2018 Pazartesi 08:55
kaç işçi öldü, kesin rakamı açıklar mısınız?
 M.K
 29 Ekim 2018 Pazartesi 06:54
DAHA TAMAMLANMADAN AÇILIŞ ADI ALTINDA YAPILAN TRİBÜNLERE OYNAMALAR DAHA ÇOK DEVAM EDER, DAHA ÇOK AÇILIŞLAR YAPILIR. SİZ ASIL PRES'İ BUNDAN SONRA GÖREREK YAŞAYACAKSINIZ....
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule